Mariustuca.ro / Virusul Ebola bate in retragere, dar va face, in continuare, victime printre femeile insarcinate (Autoare: Magda Marincovici)
Pierderea de personal medical din cauza epidemiei Ebola ar putea mari rata mortalitatii maternale la un nivel nemaivazut in aceste tari in ultimii 15-20 de ani, avertizeaza Markus Goldstein, unul dintre autorii raportului publicat in revista The Lancet. In Guineea, Sierra Leone si Liberia, pierderea de personal medical din cauza virusului Ebola este pe punctul de a declansa o explozie de decese printre femeile insarcinate si cele care asteapta sa nasca. In total, 4.022 de femei risca sa moara anual in cele 3 tari afectate de virusul Ebola, exclusiv din cauza urmarilor acestui val epidemic, care a facut numeroase victime printre medici, surori si infirmiere.
Pana acum, virusul Ebola a ucis 11.000 de persoane printre care foarte multi medici si infirmiere, afirma Banca Mondiala, initiatoarea acestui raport, transmite AFP.
Mortalitatea printre femeile insarcinate sau la nastere ar putea creste cu 111% in Liberia, 74% in Sierra Leone si 38% in Guineea. Si aceste procente alarmante s-ar putea inregistra chiar daca in aceste tari epidemia a fost stopata.
Epidemia a fost critica pentru medici, asistente si infirmiere, deoarece aceste persoane sunt primele care intra in contact cu bolnavii.
In Liberia, virusul Ebola a ucis 0,1% din populatia globului, dar 8% din totalul medicilor si infirmierelor.
Virusul Ebola a slabit sistemele de sanatate care deja erau precare, o mare parte a populatiei acestor tari fiind privata de asistenta medicala.
240 de infirmiere si doctori trebuie imediat sa fie recrutati in cele 3 tari, potrivit Bancii Mondiale, care face un apel la o actiune masiva de recrutare in urmatorii ani.