Mariustuca.ro / Peste 50% dintre romanii adulti au peste greutatea normala a corpului
(Autoare: Magda Marincovici)
Peste 50% din populatia Romaniei cu varste peste 18 ani are greutatea corporala peste cea normala: 21,3% sufera de obezitate ,30% sunt supraponderali, evidentiaza studiul ORO, prima cercetare de acest tip realizat in tara noastra.
In plus acest studiu suprinde si prin demontarea unor mituri si anume ca orasenii si tinerii sunt mai sedentari si, implicit, printre ei mai multi supraponderali si obezi. Astfel, aceasta cercetare releva ca mai multi grasi sunt in Moldova, Oltenia si Muntenia si mai putini in Banat-Crisana-Transilvania, in special, in mediul rural. Mai grasi sunt barbatii comparativ cu femeile, persoanele peste 60 de ani, fata de tineri.
Conform studiului, rata obezitatii creste odata cu varsta. Astfel, la adultii de pana in 39 de ani obezitatea este identificata la 9,9% dintre acestia, la grupa de varsta 40-49 de ani , este 30,1% si ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 de ani.

Cauze

Conform datelor furnizate de acest studiu, cauzele care explica faptul ca jumatate din populatia Romaniei are probleme cu greutatea corporala sunt: consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ; mesele consistente dupa ora 21:00, consumul unor cantitati mari de alimente la interval mai mic de o ora fata de masa precedenta, mancatul noaptea, consumul de untura si alimente prajite, sedentarismul, numarul scazut de ore de somn.