Mariustuca.ro / Culoarea ochilor si dependenta de alcool (Autoare: Magda Marincovici)
Geneticienii de la Universitatea Vermont au descoperit o legatura intre culoarea ochilor unei persoane si dependenta acesteia de alcool. Pentru aceasta ei au examinat profilul genetic al 1.263 de persoane.
Alegerea esantionului s-a facut tinand seama de datele care indicau ca persoanele aveau diagnosticul de dependenta de alcool sau de un drog. Si rezultatele au aratat ca persoanele de origine europeana, cu ochii de culoare deschisa - bleu, verzi sau gri - prezinta un risc mai mare de a deveni dependenti de alcool, comparativ cu persoanele cu ochii caprui.

Mutatie genetica

Intrebare este de ce ? Nu stim exact, raspunde sincer profesorul microbiolog Dawe Li, citat de site-ul Slate.fr.
Inca din 2008, o echipa de cercetatori danezi au descoperit ca persoanele cu ochii albastri ar avea un stramos comun. Dupa ce a intervenit o mutatie genetica, a aparut, in urma cu mii de ani, primul om cu ochii albastri si el a transmis aceasta particularitate descendentilor.
Alte studii indica faptul ca persoanele cu ochii albastri ar fi mai empatici, mai competitivi, mai putin anxiosi, mai predispusi la diabet si mai dotati pentru golf. Dar acest stramos comun mai avea, cu siguranta, o particularitate : slabiciunea pentru alcool.