Liderii europeni din zona euro se vor reuni luni, de urgenta, pentru a cauta o solutie pentru criza din Grecia. Atena risca sa ajunga la faliment si sa iasa din zona euro, daca nu primeste ajutor financiar european.
Un astfel de scenariu i-ar putea afecta si pe turistii romani care isi vor petrece vacantele in Grecia si care sunt sfatuiti sa aiba la ei bani lichizi.
Pe de alta parte, premierul Alexis Tipras se afla in Rusia, unde il va intalni pe Vladimir Putin.
Sapte mii de greci s-au strans in fata parlamentului elen, pentru a le transmite guvernantilor ca nu vor ca tara lor sa iasa din zona euro. Este o temere acutizata de esecul discutiilor purtate de Atena cu ministrii de finante din zona euro.
Jeroen Djesselbloem, seful Eurogrup: "Mingea este in terenul Greciei, care trebuie sa profite de aceasta ultima sansa."
Sefa Fondului Monetar International a lansat un apel la continuarea discutiilor "intre adulti".
Christine Lagarde, director FMI: "Asteptam. Negociatorii FMI sunt la disponibili pentru discutii zi si noapte."
In viziunea ministrului grec de finante, singurul pericol ar fi un faliment "accidental".
Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante: "Noi am venit cu propuneri coerente, care, daca ar fi acceptate, ar pune capat crizei elene o data pentru totdeauna."
Reforma pensiilor si cresterea taxelor sunt principalele probleme care creeaza disensiuni. Atena insista ca nu va accepta noi reduceri in acest sector.
Grecia risca sa intre in incapacitate de plata in 1 iulie, daca nu achita transa in valoare de un miliard si jumatate de euro din datoria catre FMI. Falimentul ar putea antrena o criza bancara si chiar iesirea tarii din zona euro.
E un scenariu de care trebuie sa tina cont si romanii care planuiesc sa mearga in vacanta in Grecia. Expertii in turism ii sfatuiesc sa aiba la ei bani gheata, intrucat retragerile de la bancomat ar putea fi ingradite, si sa alimenteze rezervorul masinii cu combustibil din tara, ca sa nu fie afectati de eventuale probleme de aprovizionare.