amosnews.ro/ Punctul pe Y. Cum se fabrica un dosar de coruptie? (Autor: Octavian ANDRONIC)
Doar cei 7 membri liberalo-democrati din Comisia Juridica au votat in favoarea cererii DNA de urmarire a lui Victor Ponta pentru fapte de coruptie. Ceilalti 27 nu au fost convinsi (daca asta era rostul) de miile de pagini din tomurile depuse de procurori la Camera Deputatilor si au votat impotriva. Nimeni nu se indoieste - nici macar madam Gorghiu, cea atat de excitata de situatia din care i se pare ca ar putea trage niste foloase - ca votul plenului va diferi. Daca va diferi, atunci va da semnalul succesului motiunii de cenzura. Dar, deocamdata, nimeni nu merge cu gandul si sperantele atat de departe.
Eu as vrea sa ma opresc putin asupra soricelului pe care l-a fatat muntele DNA. Cine are curiozitatea sa rasfoiasca dosarele cazului va fi impresionat de volumul senzational al operatiunilor de scormonire in biografia publica a premierului. Procurorii au fost nevoiti sa mearga in urma cu aproape 10 ani pentru a da peste niste facturi despre care sustin ca ar fi fost eliberate mai tarziu si fara a avea girul unei comisii de evaluare. Mai exact, Sova a considerat ca serviciile - reale sau imaginare - ale prietenului sau valoreaza atat. Si l-a platit. Din banii lui. E drept, ca sursa o reprezentau niste bani publici pe care acesta ii obtinuse prin servicii juridice acordate unei entitati de stat. Cum procedau majoritatea cabinetelor de avocatura care aveau acces la clienti cu bugete mari. Nu e doar cazul lui Sova, ci si al Alinei Gorghiu (cu care se confrunta la bara), ba chiar al viitorului premier Predoiu, cu deosebirea ca acesta, in calitate de ministru al Justitiei, incasa bani pentru inestimabila sa contributie la scrierea noului Cod Penal, cazul sau fiind unul clasic de coruptie. Revin: tot ce au reusit sa gaseasca procurorii in cotrobairea prin 10 ani de viata ai premierului au fost aceste facturi, pe care nici nu le-ar fi gasit fara turnatoria unor membri ai cabinetului lui Sova, stransi cu usa pentru cine stie ce motive.
Cum sa vii, insa, tu, institutie serioasa, ca DNA, cu un astfel de rezultat in fata decidentilor (a)politici? Probabil ca dna Kovesi le-a dat cu dosarele in cap, mai ales ca se aflau in culpa de a investiga un caz ce n-avea legatura cu coruptia. Era unul de resortul politiei economice (daca acesta mai exista). Si atunci o idee le-a straluminat creierele: stai asa! Dar, peste 10 ani, nu Ponta era cel care intorcea serviciile, facandu-l pe Sova ministru? Ba da. Si probabil ca in zelul lor investigator, tinerii procurori carora li s-a dat pe cap beleaua asta, au reconstituit din imaginatie secventa coruptiei: Victore (ar fi spus Sova), uite aici sa ai si tu niste bani pentru benzina la curse. Dar fii atent: cand o sa fii numit prim-ministru (am eu premonitia asta!) ma pui si pe mine, pe la Marile Proiecte (e drept, nu exista, dar o sa-l inventezi tu), sau pe la Transporturi, si suntem chit! Si, uite-asa, printr-un hocus-pocus Ponta putea fi acum acuzat de coruptie, iar DNA isi facea datoria fata de consilierii sai din umbra (intre care unii i-au acordat si cetatenia, dupa cum se zvoneste).
Aveti acum tabloul complet al modului in care se fabrica un dosar de coruptie de catre o institutie profund apolitica. Amin!