MosheMordechai.ro: In graba, la cald
Victor Ponta e pus sub acuzare, de catre DNA, pentru fapte comise (care sunt sau nu infractiuni) cu putin inainte de a deveni coleg de guvern cu Boc, Predoiu, Videanu sau Blaga, in perioada in care Laura Codruta Kovesi era procuror general al Romaniei. Iohannis ii solicita demisia, liberalii depun, in tara coincidentelor, o motiune de cenzura. Tot o coincidenta e potrivirea cu calendarul anuntat anterior de catre Iohannis si liberali: preluarea guvernarii in a doua parte a anului.
Discutiile teribil de aprinse care au loc sunt toate in cheie politica. Seriozitatea acuzatiilor (venite la aproape 8 ani dupa ce ar fi avut loc faptele!), rigoarea probatoriului nu importa, dreptul a devenit un moft, bun doar ca pretext pentru potlogarii politice. Ponta nu are de ce fi surprins, tot ceea ce s-a intamplat in ultimele 6 luni (in care el a colaborat institutional cu Iohannis) anunta un astfel de deznodamant. Toate miscarile DNA, era mai mult decat limpede, mergeau in directia reconfigurarii puterii politice. Am tot repetat asta vreme de 6 luni, acum cred ca nu mai pot fi contrazis.
Interesant e ca cel care se gaseste sa anunte motiunea de cenzura a liberalilor, in acest context, e tocmai Teodor Atanasiu, el insusi o victima a unor astfel de lucraturi ale justitiei, basexului si Saftoaicei. Ce poate urma? Am auzit opinii care sustin ca pentru Ponta cea mai buna mutare ar fi sa demisioneze si sa treaca la baioneta, din bancile opozitiei. Intr-o politica relativ normala o astfel de solutie ar fi cea mai buna, dar noi suntem departe de orice fel de normalitate. Ce opozitie ar putea face Ponta cu partidul decimat de arestari, el insusi fugarit de DNA, in conditiile in care pierde orice fel de putere institutionala, iar justitia, serviciile si puterea politica trec toate in mana inamicului? Ce fel de opozitie ar putea face cand dosarul in care ar putea fi judecat va ajunge pe mana Liviei Stanciu, partener de nadejde al DNA?
Victor Ponta este, intr-un fel, victima propriilor compromisuri. Coabitatea cu Basescu si numirea Codrutei Kovesi, colaborarea institutionala cu Iohannis, acceptare numirilor de tot felul prin servicii, numirea unor ursuleti de plus la Ministerul Justitiei si Parchetul general, dorinta ireprehensibila de a castiga bunavointa ambasadelor etc. etc. etc. Si mai e si victima propriilor slabiciuni si a multor, multor calcule gresite.
Nu stiu daca termenul de lovitura de stat e cel mai bun pentru a descrie ceea ce se intampla acum, dar avem multe dintre elementele unei lovituri de stat. Justitia care nu-l deranjeaza, in continuare, pe Basescu, se pregateste sa aduca dreapta, popularii la putere. Am spus-o si am tot spus-o, inca de anul trecut, cand multi se fericeau ca isi vor lua tara inapoi: ne pregatim de confiscarea definitiva a puterii in Romania, lucru inceput de Basescu si care va fi acum rezolvat de catre astia noi. Si totul pe filiera: DNA- SRI- ambasade. Lucrul asta e posibil si datorita non-combatului de pana acum al lui Victor Ponta.
Putem ajunge in situatia in care, dupa ce ar demisiona, Ponta ajunge in instanta si e gasit nevinovat. Mai conteaza? Tintarul politic e definitiv alterat. Cum spuneam, ne amintim situatia lui Teodor Atanasiu.
Pentru Ponta exista, acum, mai multe optiuni: demisia imediata, amanarea unei decizi pana dupa motiune (daca ar fi demis dupa motiune, atunci pentru el si PSD lucrurile ar sta al naibii de rau), refuzul demisiei si izolarea la Palatul Victoriei sub o presiune care ar creste cu fiecare zi, putand avea, in cele din urma, efecte imprevizibile. Cred ca, pe datele de acum, cea mai buna optiune pe care o poate avea este fortarea alegerilor anticipate; eventual conditionarea demisiei de organizarea unor alegeri anticipate foarte rapid. Dar chiar si asa, dosarul sau va merge mai departe, hartuiala DNA va continua, iar rezultatul la niste eventuale anticipate nu stiu cat de grozav ar putea fi. La acest moment in PSD duce mare lipsa de lideri, iar niste alegeri anticipate in lipsa unui lider puternic, inatacabil, ar fi sinucidere curata. Si atunci de ce spun ca solutia ar putea fi anticipatele? Daca PSD va gasi rapid un nou lider, cu suficienta credibilitate si carisma pentru a da un chip nou partidului, atunci asta ar putea fi solutia si pentru PSD si pentru Ponta. Un chip nou al PSD-ului, in opozitie cu moacele obosite ale lui Blaga, Videanu si compania ar putea fi o solutie. Dar asta ar presupune ca Ponta sa demisioneze nu doar de la Palatul Victoria. Si nu cred ca o va face.
Un lucru e cert. Nu mai discutam despre Rarinca, Livia Stanciu si afacerile clanului Basescu. Mai vorbim.