Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata: Groparii sanatatii cer demisia ministrului care a redeschis spitale si a insanatosit sistemul ! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dupa un examen sumar, doctorii din PNL au pus diagnosticul : Ministrul Nicolae Banicioiu, care se face vinovat de toate reactiile negatice din sistemul public de sanatate, trebuie inlaturat de indata. Nimeni nu recurge insa la o asemenea operatie, fara a avea si o a doua opinie medicala. Asa ca am incercat si eu sa vad cu ce a gresit Nicolae Banicioiu de este pus la zid.
1. La 1 ianuarie 2009, Guvernul Boc a blocat angajarile in tot sistemul de stat, inclusiv in ceea ce priveste sistemul sanitar. Consecintele acestei masuri au fost :
- exodul medicilor, atat cei tineri cat si cei cu experienta, care au fost nevoiti sa aleaga fie posturi in sistemul privat, la care nu au acces toti cetatenii, sau peste hotare
- Reducerea dramatica a numarului asistentelor medicale, respectiv a personalului auxiliar, ceea ce in unele cazuri a condus chiar la situatii in care medicii ramasi nu au putut sa isi desfasoare activitatea.
- Afectarea grava a calitatii actului medical in unitatile de stat din cauza personalului insuficient., care a culminat cu tragedia de la maternitatea Giulesti din 16 august 2010.
In perioada guvernarii PDL au parasit Romania peste 8.000 de medici specialisti, pentru scolarizarea carora statul roman a cheltuit peste 64 de milioane de euro.
La nivelul anului 2012, Romania avea 1,9 medici la mia de locuitori, fata de o medie de 3,6 la mia de locuitori la nivelul Uniunii Europene. In anul 2014, dupa deblocarea unui numar semnificativ de posturi, Romania a atins 2,23 medici la mia de locuitori.
Vina ministrului Banicioiu este ca, urmare a deblocarii a 5.000 de posturi in 2014, inclusiv in medicina de transplant, Romania a ocupat primul loc in Europa la cresterea numarului de proceduri de transplant realizate si a numarului de donatori.
2. In timpul guvernului Boc au fost inchise sau transformate in azile un numar de 69 de spitale, ceea ce a condus la situatii dramatice, inclusiv unele in care pacientii au murit in fata spitalelor inchise.
Vina lui Nicolae Banicioiu este ca, in ultimii 2 ani, 26 dintre acestea au fost redeschise, iar celelalte sunt in proces de evaluare si, daca se impune si vor exista resurse, vor fi redeschise.
3. In timpul guvernarii PDL, pacientii care aveau nevoie de radioterapie erau nevoiti sa isi suporte in totalitate cheltuielile.
Ministrul Banicioiu se face vinovat de faptul ca in 2014 s-a realizat decontarea a 50% din pretul procedurii, iar din 2015 radioterapia este decontata integral de la bugetul de stat.
4. Tot Nicolae Banicioiu este de vina ca din acest an s-a introdus tripla terapie in tratarea Hepatitei tip C, o boala care afecteaza 650.000 de romani si pentru care pana acum se folosea dubla terapie (interferon plus ribavirina), cu rezultate modeste.
5. Guvernul Boc a taiat cu 25% salariile angajatilor in sistemul sanitar de stat, alaturi de ceilalti bugetari.
In timpul actualei guvernari, ei au beneficiat de reintregirea salariilor iar din 2014, medicii si farmacistii rezidenti primesc o bursa de 670 lei pe langa salariu. Vinovati pentru acest lucru sunt, in egala masura, ministrul Banicioiu si premierul Victor Ponta.
6. Dupa 7 ani de blocaje, din vina ministrilor PDL dar si PNL, Ministerul Sanatatii a introdus in lista de medicamente compensate si gratuite 40 de molecule noi pentru tratarea diverselor afectiunilor oncologice, neurologice, boli rare, hepatita B, HIV/SIDA. De vina este, desigur, tot ministrul Banicioiu.
Acestea sunt faptele acuzatului de serviciu Nicolae Banicioiu. Sa vedem insa si cine sunt cei care il acuza. Iar pentru asta, in incheiere, vreau sa citez doar doua pasaje din motiunea simpla depusa de PNL pe tema sanatatii. Nu din cea de azi, ci din cea de acum 5 ani:
- Situatia reala din sistemul sanitar romanesc este, cu siguranta, cea mai grea din ultimii 20 de ani, intrucat de peste 15 luni guvernul PD-L, guvernul Basescu-Boc- Udrea, a demonstrat ca sanatatea nu mai reprezinta decat o lozinca utilizata in campania electorala.
- In anul 2009, guvernarea portocalie a distrus, cu o ura de nedescris, medicina primara si pregatit miseleste pentru 2010 inchiderea in majoritate a cabinetelor medicilor de familie prin modul in care se va finanta aceasta activitate, atitudine premeditata prevazuta in proiectul contractului cadru.
Cei pe care liberalii ii acuzau in termeni atat de duri, in urma cu 5 ani, sunt astazi colegii lor de partid si semnatari ai motiunii care se discuta azi. Avem de-a face asadar nu doar cu deformarea voita a realitatii, ci si cu o supradoza de ipocrizie!
Pentru ca ministrul Nicolae Banicioiu a facut, in doar un an si jumatate, cat altii in 10 ani! Stiu ca e greu de acceptat, dar asta este situatia!