Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: Masura reducerii TVA la alimente, o premiera pentru politica romaneasca. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Cresterea constanta a Produsului Intern Brut in ultimii trei ani si rezultatele economice ale guvernarii Ponta nu sunt doar pe hartie. De luni, 1 iunie 2015, ele ajung cat se poate de palpabil in buzunarele romanilor.
Reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica vor aduce alimente mai ieftine cu cel putin 12,5%, relansarea consumului dar si o diminuare a evaziunii fiscale in industria alimentara in perioada urmatoare de cel putin 30%.
Chiar daca scaderea TVA la alimente de la 24 la 9% va avea un impact bugetar de 5 miliarde de lei in acest an, relansarea consumului, coroborata cu incasarile, vor acoperi acest deficit. Incasarile de la bugetul de stat nu vor avea de suferitci, din contra, materializarea efectelor de mai sus va duce la cresterea lor, cu posibilitatea realocarii spre sectoarele vitale si mai ales a extinderii relaxarii fiscale.
Din discutiile purtate cu patronatele din industria alimentara din judetul Botosani, acestea au vazut doar beneficii prin implementarea acestei masuri, atat pentru afacerile lor cat si pentru consumatori. Odata cu cresterea vanzarilor, firmele vor avea un profit mai bun si probabil vor fi si salarii mai bune pentru angajatii din industria alimentara.
Pe de alta parte, reducerea cotei de TVA la alimente poate constitui un stimulent in balanta comerciala cu produse agroalimentare, in special a celor cu grad superior de prelucrare oferite la export.
Tinand cont de faptul ca in veniturile lunare ale unui roman cheltuielile cu mancarea se situeaza intre 40 si 60%, oamenii ar putea sa faca lunar o economie de minim 150 de lei prin reducerea preturilor la alimente. In felul acesta un pensionar isi poate acoperi medicamentele iar un salariat are posibilitatea sa isi cumpere si altceva, nu neaparat mancare.
In final as dori sa subliniez faptul ca reducerea TVA la alimente de la 24 la 9% va avea efecte pozitive in cel putin 4 directii relevante ale societatii: pentru consumatori, pentru industria alimentara, pentru fermierii romani si pentru bugetul de stat. Masurile de relaxare fiscala vor continua in paralel cu cresterea constanta a veniturilor populatiei, dupa ce s-au reintregit deja salariile si au fost indexate anual toate pensiile. Urmatoarea masura de impact este cresterea salariului minim la 1050 lei, de luna viitoare. In total, Guvernul Ponta a crescut salariul minim cu 50% in doar trei ani, iar de la 1 ianuarie 2016, acesta va fi de 1200 de lei, exact asa cum am promis in programul de guvernare. Ne tinem de cuvant!