Mariustuca.ro / Tatuaj: Sanii, operati de cancer, pot deveni opere de arta (Autoare: Magda Marincovici)
O mastectomie poate lasa cicatrici inestetice, care pot mari suferinta psihica a femeilor care trec printr-o asemenea experienta chirurgicala. Din 2013, un colectiv de artisti au postat pe Internet o alternativa la reconstructia mamara: tatuajul. In 2013, un grup de persoane nord-americane, care efectueaza tatuaje, au creat un compt pe site-ul Pinterest pentru a-si face cunoscute creatiile originale: tatuaje destinate sa mascheze cicatricile legate de mastectomii.
In luna octombrie a aceluiasi an, ei au organizat un eveniment dedicat acestei initiative, intitulat Ziua P.ink (un joc de cuvinte intre pink = rose si acronimul de la Personnal Ink, cerneala personala). In 2014, la al doilea P.ink Day s-au implicat 37 de artisti care au realizat tatuaje pe 38 de femei. Operatia a fost finantata din fondurile colectate pe internet.
- Probabil, vi s-a spus ca nu aveti decat o singura alternativa: reconstructie sau fara reconstructie. Totusi, exista si optiunea tatuajului, explica unul dintre coordonatorii acestui proiect femeilor ce au trecut printr-o mastectomie.
Intr-un video realizat cu ocazia P.ink Day, o femeie marturiseste:
- Pentru chirurgia de reconstructie, medicii spun ca una dintre posibilitati este sa creeze un fals sfarc, colorat prin tatuare. Ceea ce nu ma tenteaza deloc. Dar, din clipa cand am auzit vorbindu-se despre P.ink day, am stiut ca este ceva ce pot face. Cu acul unui artist al tatuajului, cicatricea poate disparea sau se poate transforma intr-un element de arta. Pieptul supravietuitoarelor cancerului poate deveni astfel o opera de arta si un subiect de mandrie, pe care sa-l admiri, spune un alt coordonator al acestui proiect.