Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata: Rade harb. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Sa luam aminte, cu ingrijorare, ca de fiecare data de altfel, la postarile pe care domnul Traian Basescu le face pe Facebook, acolo unde, de cand si-a pierdut vastele domenii de la Cotroceni, pare sa-si fi mutat institutia ex-prezidentiala. Iata, aflam dintr-o postare recenta, ca de 6 luni, in Romania, toata lumea descinde. Si DNA-ul descinde (mai cu seama printre apropiatii domniei sale), si DIICOT-ul descinde (culmea ironiei, aici putem invoca un caz de malpraxis procuroresc, din moment ce oamenii din fosta echipa a lui Basescu descind la oamenii din actuala echipa a lui Basescu), si Politia descinde, si ANAF-ul nu are alta treaba si, cat e ziua de lunga, o tine intr-o descindere.
Concluzia fostului presedinte este implacabila:
- Trebuie sa ne dorim o tara in care institutiile statului sa fie in primul rand respectate si mai putin temute.
Pai, stimati colegi, asta nu va aduce aminte de cunoscutul proverb: Rade harb de oala sparta! Ce sa ne deranjeze mai intai? Faptul ca au loc descinderi, semn ca, place unora sau nu, institutiile de forta ale statului sunt vii si isi fac treaba, faptul ca au loc descinderi in anumite zone, la anumiti oameni, din anumite echipe ale unor anumiti fosti sau actuali, faptul ca institutiile nu ar fi respectate sau faptul ca aceleasi institutii sunt mai degraba temute decat respectate? Prea multe intrebari si prea putine raspunsuri, cata vreme, ca de obicei, logica ex-prezidentiala este una aparte, care nu tine cont de realitatile momentului.
Se plange domnul Traian Basescu de faptul ca, de 6 luni, in Romania, toata lumea descinde: DNA-ul descinde cu armate de mascati si zeci de cameramani pentru a ridica un guler alb. E ca si cum am crede ca, peste noapte, procurorii DNA au devenit experti in manipulare mediatica. Nu este cazul: procurorii anticoruptie fac si acum ce au fost incurajati sa faca nu cu foarte multi ani in urma, cand domnul, pe atunci presedinte, Traian Basescu aplauda independenta justitiei in contextul mai larg al Romaniei-stat-de-drept. Sau, brusc, Romania nu mai este stat de drept? Asta da revelatie, cata vreme latul invizibil al temutelor si nu foarte respectatelor institutii ale statului se strange.
In esenta, reclama domnul Basescu, orice descindere are un ingredient nelipsit: cameramanii. DIICOT-ul, Politia, Jandarmeria, ANAF-ul si chiar ministrii descind insotiti de armate de cameramani. Si ce-ar vrea domnul Basescu, descinderi pe sestache? Reprezentantii statului sa se furiseze noaptea, cand si pisicile negre dorm, si sa-si faca pe muteste datoria? Ma tem ca asa ceva nu mai este posibil, stimati colegi si domnule Traian Basescu. Pe de alta parte, cred ca suntem departe de apocalipsa pe care domnia sa o descrie pe acelasi Facebook, prin instituirea spaimei de descinderile institutiilor statului.
Intr-o tara normala, cu institutii si oameni normali, numai vinovatii ar trebui sa se teama. Ceilalti risca sa imprumute comportamentul sintetizat intr-o alta vorba romaneasca: Hotul striga hotii.