www.medireflex.ro (Centrul de Sanatate Medireflex din Capitala) informeaza:
Medicina traditionala chineza, cu o vechime de peste 5000 de ani, consta din acupunctura, masaj chinez, gimnastica energetica si desigur farmacopeea chineza, cu ceaiurile si remediile sale.
Acupunctura este o arta terapeutica, strans ancorata in conceptiile filozofiei antice chineze. Se bazeaza pe plasarea judicioasa a unor ace metalice, in puncte cu delimitare anatomica precisa de pe corpul omenesc, conform unor legi de actiune care au la baza tocmai gandirea filozofica chineza.
Originile acupuncturii se pierd in negura timpului, singura atestare despre varsta sa venerabila o aduce mitologia.
Edificiul teoretic si practic al acupuncturii se bazeaza pe doua notiuni principale:
Notiunea de energie Qi â€" tradusa mai nou prin bioenergie. Este energia care guverneaza Universul.
Existenta unor zone cutanate bine definite cunoscute sub denumirea de puncte”.
Principiul binar se bazeaza pe simbolismul perechii arhetipale: YIN â€" YANG, care atesta ca totul in Univers este ritm si alternanta, repartizate acestor doi termeni antitetici si totodata complementari.
Acupunctura avand o viziune integratoare asupra functiilor organismului, precum si a legaturilor sale cu ciclul anotimpurilor si a influientelor astrale, este o precursoare a bioritmologiei si a biometereologiei.
Prin conceptia sa energetica si prin deosebita sa eficienta putem afirma ca este o medicina a viitorului. Este o stiinta a echilibrului, o alternativa la invadarea cotidiana a organismului cu numerosi produsi chimici de sinteza.
Acupunctura are eficienta deosebita mai cu seama in maladiile acute, functionale, in care dezechilibrele energetice sunt minime si pot fi usor corectate daca nu s-a ajuns la afectarea lezionala a organismului. Maladiile trenante, cronice, cu afectare organica necesita timp mai indelungat de tratare si o tehnica mai laborioasa.
Din pacate o mare categorie de bolnavi se adreseaza acupunctorului numai dupa ce au apelat la toate posibilitatile medicinii moderne si deseori au fost traumatizati de acestea.
Acupunctura trateaza in astfel de cazuri si boala de baza dar si urmarile tratamentelor anterioare ineficiente.
La alcatuirea acestei prezentari au fost folosite informatii din Acupunctura, metoda straveche”, Teodor Caba si Marius-Theodor Caba.