Societatea Romana de Dermatologie (SRD) va demara si in aceasta vara o ampla campanie de informare in ceea ce priveste controlul alunitelor (nevi) si prevenirea cancerului cutanat.
Campania de constientizare publica anuala Euromelanoma se desfasoara in 33 de tari din Europa si consta in distributie de prospecte, postere, relansarea a site-ului Euromelanoma si consultatii gratuite pentru public.
Actiunea SRD, organizata cu prilejul editiei a X-a a Campaniei Nationale EuroMelanoma, este o continuare a editiilor derulate in anii precedenti. Astfel, SRD si-a propus sa aduca medicii dermatologi tot mai aproape de pacienti in lupta contra cancerului de piele, acestia urmand sa ofere informatii si sa acorde consultatii gratuite in liceele din Bucuresti-Ilfov, Craiova, Constanta, Cluj Napoca, Targu Mures, Oradea, Iasi, Sibiu si Timisoara si populatiei aflate pe Litoralul Marii Negre, in statiunile: Eforie Nord, Neptun si Jupiter.
Cancerele de piele pot fi prevenite, pot fi depistate precoce si odata depistate la timp pot fi tratate cu succes!” a declarat Prof. dr. Alexandru Tataru, presedintele SRD.
Expunerea la Soare este benefica si necesara, cu moderatie, dar expunerea la ultravioletele artificiale de la solar este aroape totdeauna daunatoare” a mai declarat Prof. dr. Alexandru Tataru, presedintele SRD.
Campania se va desfasura simultan in cele trei statiuni, in perioadele: 10-12 iulie, 7-9 august si 14-16 august in intervalul 08.00-12.00 si 15.00-19.30. Astfel, in locurile ce vor fi special amenajate minimum 12 medici dermatologi din tara, cate patru in fiecare statiune vor oferi consultatii si informatii gratuite pacientilor, dar si turistilor doritori de investigatii de preventie.
In ceea ce priveste unitatile de invatamant, in perioada 4 mai • 15 iunie 2015 medicii se vor deplasa in liceele din Bucuresti- Ilfov, Craiova, Iasi, Cluj Napoca, Tg. Mures, Oradea, Timisoara si Sibiu.
Preventia si controlul leziunilor cutanate iti pot asigura o viata linistita si sanatoasa", a declarat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.
Cancerul de piele poate fi prevenit!”, a afirmat in 2014 si sustine in continuare domnul Prof. dr. Alexandru Tataru. Cum? Evitați arsurile solare, utilizati produse de fotoprotectie si reduceti numarul de vizite la saloanele de bronzaj artificial”. De asemenea, cancerul de piele poate fi depistat precoce, ne asigura specialistii. Pentru aceasta se impune examinarea anuala de catre dermatologi, dar si auto-examinare si consult dermatologic in cazul aparitiei unor leziuni suspecte”, a mai precizat presedintele SRD.
Medicul dermatolog va poate informa despre acele modificari care trebuie sa reprezinte un semnal de alarma dand astfel valoare reala autocontrolului", completeaza dr. Alin Nicolescu.
Depistarea cu intarziere a simptomelor de cancer de piele, conduc la pierderea a 12.000 de vieti in fiecare an, in Europa.
Un grup de peste 1.300 de medici dermatologi din Europa au realizat un studiu din care rezulta ca 54% din pacientii decedati ca urmare a cancerului de piele (22.000), puteau fi salvati daca se prezentau in timp util la medicul dermatolog.

DATE STATISTICE:

Agentia Internationala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Cercetare in Domeniul Cancerului, estimeaza ca din numarul total de 3.5 milioane de cazuri de cancer de piele (atat non-melanom si melanomul malign,) 2 / 3 sunt din Europa. Aceste cifre combinate cu rezultatele sondajului Euromelanoma, sugereaza ca din totalul pacientilor diagnosticati cu melanom, 1,6 milioane din ei nu incep tratamentul imediat dupa diagnosticare (49% intarzie intre 3-6 luni, 39% intarziere intre 7 si 12 luni, iar 14% dintre persoanele intarzie peste un an).
In cadrul campaniei Euromelanoma Day 2014 in Romania au fost consultati aproximativ 3.158 de pacienti, din care aproape 2.100 de persoane au fost consultate pe litoral (62 % de sex feminin si 38 % de sex masculin).
Dintre acestia:
2 pacienti au fost diagnosticati cu melanom (fata de anul 2013 cand au fost depistati 4);
505 pacienti (16%) au fost diagnosticati cu nevi atipic;
189 pacienti (6%) pacienti au fost diagnosticati cu cheratoza actinica;
32 pacienti ERE (1%) diagnosticati cu carcinom bazocelular (CBC);
1 pacient a fost diagnosticat cu carcinom cu celule scuamoase;
663 pacienti (21 %) au fost diagnosticati cu alte boli, inclusiv keratoza seborecia, angioame, dermatofibroame, nevi Spitz, nevi Sutton, dermal nevi, nevi congenitali, papiloame, acnee, nevi albastri, psoriazis si pitiriazis versicolor.
In anul 2006 au fost consultati 784 pacienti, in anul 2007 - 637 pacienti, in 2008-2092 prezenti, in 2009 - peste 3000 de persoane, in 2011 au fost consultati gratuit 3124 de pacienti la nivel national, in 2012 • 2964 de persoane si 2014-3158 pacienti.
Mare parte din leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare.

Despre Societatea Romana de Dermatologie

Societatea Romana de Dermatologie (SRD) este o asociatie profesionala si stiintifica a medicilor dermatovenerologi din Romania, fondata in anul 1928 si afiliata Asociatiei Medicale Romane (AMR). Colaboreaza strans cu Academia Europeana de Dermatovenerologie (EADV), partener al Asociatiei Europene Dermatologie si Oncologie (EADO).
SRD participa din 2006 la programul Euromelanoma Day”.
Sponsorii campaniei SRD: Eau Thermale Avene, Bristol-Myers Squibb, Farmec-Gerovital.
Leo Pharma (sponsor european).
Parteneri ai campaniei SRD: Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie (EADV), Asociatia Europeana de Dermatologie si Oncologie (EADO); Inspectorate Scolare Judetene, Primaria Municipiului Mangalia, Hotel Europa (Eforie Nord) si Hotel Cocor (Neptun).