La 27 aprilie 1994 majoritatea sud-africanilor au votat pentru prima data in viata lor. In contextul alegerilor democratice non-rasiale din 1994, 27 aprilie a fost declarata Ziua Libertatii, prilej de a sarbatori eliberarea poporului sud-african de colonialism si de dominatia minoritatii albe din perioada de apartheid. Una din principalele consecinte ale luptei anti-apartheid a fost castigarea democratiei, care asigura dreptul fiecarui cetatean sud-african, indiferent de rasa, gen, religie, educatie, profesie, etc., de a vota si a fi votat in Parlament si in Guvern. In 1994, fostul presedinte Nelson Mandela a votat pentru prima data la varsta de 76 de ani. In opinia lui, ziua de 27 aprilie a marcat trecerea de la un trecut conflictual la unitate si pace, de la inegalitate la egalitate, de la o istorie opresiva la un viitor liber.
In Romania, Ziua Libertatii a fost aniversata printr-un concert sustinut de artisti sud-africani de renume mondial: Ben Schoeman, pianist, si Njabulo Madlala, bariton, in data de 27 aprilie, la Promenada Mall in Bucuresti.
Cu ocazia acestei aniversari, E.S. Thenjiwe E. Mtintso, Ambasador al Republicii Africa de Sud, a declarat:
Africa de Sud sarbatoreste Luna Libertatii in aprilie, evenimentul avand ca tema: Sarbatorim inceputul celui de al Treilea Deceniu de Libertate printr-o transformare economica radicala si accelerata.
In ultimele doua decenii am facut eforturi pentru a construi o societate care sa serveasca interesele intregului popor. De fapt, Africa de Sud a avut de parcurs un drum lung pentru depasirea dificultatilor economice, sociale si culturale create in apartheid.
Anul 2015 marcheaza inceputul celui de al treilea deceniu de democratie si libertate.
27 aprilie este o ocazie de a reflecta la progresele realizate in sensul dezvoltarii Africii de Sud. Am construit o natiune care respecta drepturile omului, demnitatea fiecarei persoane, solidaritatea, generozitatea, iubirea pentru toate fiintele umane, pe baza principiului UBUNTU (omenie). Democratia noastra este inca la inceput si mai sunt multe de facut. Rolul nostru este sa educam tinerii, sa le vorbim despre istoria noastra, lupta pentru libertate si sacrificiile multor sud-africani, in special tineri, in castigarea libertatii. Tinerii din tara noastra trebuie sa inteleaga ca este nevoie de ei ca activisti angajati in apararea democratiei, a drepturilor omului, a dreptului la demnitate, in acord cu valorile conceptului umntu ngumuntu ngabantu”: existi pentru ca eu exist, exist pentru ca tu existi. Poporul sud-african si tinerii in special vor face din aceasta zi un prilej de reflectie la realizarile de pana acum, dificultatile ce trebuie depasite, si se vor mobiliza pentru a construi un stat sud-african mai bun, pe un continent african mai bun si intr-o lume mai buna".
La receptia data de Ambasada Africii, cu acest prilej, la Mall Promenada,. invitatii au asistat la un concert interactiv, sustinut de catre doi celebri artisti sud-africani, pianistul Ben Schoeman si baritonul Njabulo Madlala.
Extrem de incantata de ritmurile muzicii africane s-a aratat si Pusa Hack, detinatoarea brandului Exotique in Romania, care a dansat si a fost sufletul petrecerii.
Brandul Exotique a avut onoarea de a fi prezent la acest eveniment in calitate de partener oficial, fiind reprezentat de Pusa Hack (detinatoarea brandului Exotique), Emily Hack si designer Diana David.