MAGAZIN : Opinii despre extraterestri si despre standardele duble (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Un scenariu popular de contact cu o civilizatie extraterestra este ascultarea cosmosului prin proiectele de tip SETI. Urmatoarea generatie de radiotelescoape (cum ar fi Square Kilometre Array) va creste substantial sansele de detectare a unui semnal. Foarte probabil acest semnal va fi indescifrabil. Dar daca ar fi cumva o Enciclopedie galactica? Informatiile ne-ar putea ajuta, de pilda, sa producem energie nelimitata dar si sa construim bomba finala. Pamantenii s-au dovedit destul de buni la transformarea cuceririlor stiintei in armament. Din nou, si aici conteaza foarte mult daca primul descoperitor va fi un individ, o companie sau un stat.
Chiar daca - pentru firmele particulare - scenariul utilizarii tehnologiilor rezultate din studiul fenomenului OZN are o probabilitate extrem de mica, impactul potential ar putea fi deci foarte mare, iar recompensele pentru castigator ar putea fi fabuloase. Iar guvernele ar putea incuraja participarea sectorului privat, fie si pentru a tine domeniul in afara controlului parlamentar si al aplicarii legislatiei libertatii de informare.

* * *

Un alt articol - mai recent - al lui Nick Pope, abordeaza un subiect mult mai sensibil, anume dublul standard care se aplica ufologiei. Pope scrie legat de acest subiect:
- In cazul in care as anunta ca am de gand sa intru in contact telepatic cu extraterestrii, multi oameni m-ar eticheta drept nebun. Daca as cere si o donatie pentru eforturile mele, as fi, fara indoiala, condamnat ca sarlatan si infractor. Probabil ca mass-media m-ar ataca sau ridiculiza, iar guvernul, in cel mai bun caz, m-ar ignora.
Dar Nick Pope se intreaba ce ar fi daca ar schimba un pic termenii folositi. Daca, in loc de fiinte ale caror cunostinte merg mult dincolo de cele ale umanitatii, ar vorbi de o singura entitate, atotputernica, lucrurile ar deveni dintr-o data mult mai acceptabile. Ar trebui sa renunte desigur la sintagma CONTACT TELEPATIC folosind, in locul acesteia, cuvantul RUGACIUNE. Si, mai ales, ar trebui sa evite termeni precum EXTRATERESTRU sau INTERDIMENSIONAL, inlocuindu-le cu DUMNEZEU. Daca ar face acest lucru - spune Pope - o mare parte din lumea buna l-ar privi dintr-o data, nu ca pe un individ plecat cu pluta, ci ca pe un stalp vrednic al comunitatii. Si daca ar umbla in jur cu o tava, dupa un serviciu religios si ar cauta donatii, probabil ca i s-ar acorda, evitand si acuzatiile de frauda.
Pope comenteaza ca i se pare ca aici avem de-a face cu standarde duble. Afirmatia ca ar putea exista civilizatii extraterestre in alta parte in Univers este privita ca o credinta de granita, iar daca spui ca unele dintre acestea ar putea fi, chiar acum, aici, pe Pamant este mult mai rau. Dar a crede intr-o entitate atotputernica, nemuritoare, invizibila, care a creat Universul in 6 zile, in conditiile in care toate dovezile stiintifice sugereaza altceva, este oarecum OK. Situatia este frustranta pentru comunitatea OZN. La urma urmei, acestea pot sa prezinte nu doar declaratii ale unor martori oculari, dar si dovezi fizice, cum ar fi fotografii, clipuri video, date radar si, ocazional, analiza urmelor de la un loc de aterizare. Niciuna dintre aceste dovezi nu este, desigur, decisiva; ca daca ar fi fost, nu am mai fi vorbit despre misterul OZN. Dar, desi cu aceste dovezi nu poti merge la banca, unele sunt destul de convingatoare. Prin comparatie, dovezile pe care le prezinta religia sunt mult mai saracacioase; in esenta, totul se rezuma la credinta.
(Va urma)