MAGAZIN : OZN-urile survoleaza centrale nucleare franceze? (Autor : DAN D. FARCAS)
In octombrie 2014, numeroase stiri din presa franceza anuntau ca mai multe centrale nucleare din Franta au fost survolate de avioane fara pilot sau de drone, reperate de catre personalul de paza al obiectivelor respective. Prima ancheta dateaza din 5 octombrie, cand a fost detectat un zbor deasupra centralei Creys-Malville, din departamentul Isere. In total, intre 5 octombrie si 2 noiembrie au fost survolate 13 din cele 19 centrale nucleare franceze. Numai ca in jurul centralelor nucleare este interzis orice survol, pe o raza de 5 kilometri si la o inaltime mai mica de 1.000 de metri. Cei ce incalca aceasta lege sunt pasibili de o pedeapsa de un an de inchisoare si o amenda de 75.000 de euro.
Anchetele declansate nu au dus la descoperirea faptasilor. Compania EDF (Electricite de France) nu parea preocupata de aceste violari, intrucat incidentele nu au avut nicio consecinta. Spatiul aerian de deasupra centralelor nucleare este monitorizat de catre aviatia militara franceza, ca parte a unui protocol cu EDF. Intr-o prima faza, purtatorul de cuvant al Fortelor Aeriene, colonelul Jean-Pascal Breton, declara:
- Suntem intr-o faza de ancheta.Avem nevoie de timp pentru a verifica ceea ce au spus cei care au vazut aceste drone.
Mai tarziu el a tras concluzia:
- Dronele mentionate de martori sunt minidrone vandute comercial, adaugand ca, avand in vedere dimensiunea acestor dispozitive, nu exista nicio amenintare reala pentru instalatii.
Politiei aviatice din Gironde, care efectua ancheta survolului de la Centrala din Blaye, nu i s-a permis sa comunice; la fel, nici grupului de jandarmerie al departamentului Tarn-et-Garonne cu sediul in Golfech, unde avusese loc un survol peste centrala nucleara in ziua de 30 octombrie.
Ministrul de interne, Bernard Cazeneuve,a justificat aceasta atitudine astfel:
- Cel mai bun mod de a fi eficienti este sa nu spunem ceea ce facem.
Pentru a linisti populatia, s-a declarat, oficial, ca centralele nucleare franceze survolate ar trebui sa reziste la cutremure de magnitudine mare sau la accidente de avioane. Argumentele de acest fel au fost insa departe de a-i multumi pe politicieni ori pe activistii de mediu.

Cateva ipoteze

In lipsa unor dovezi concrete, au fost discutate toate ipotezele. Prima a fost varianta terorista, care, desi nu poate fi exclusa, nu a fost nici privilegiata.
Un specialist pentru securitate a declarat catre ziarul Figaro :
- A a zbura cu o drona peste o centrala electrica, pentru filmare, ar avea un interes scazut, deoarece imaginile Google furnizeaza deja, de mult timp, orice informatie utila cu privire la instalatii.
Le Parisien se referea si la alte doua piste, desi le judeca putin probabile, si anume:
- Amatori de farse care s-ar deda la provocari si un exercitiu pentru a testa siguranta centralelor.
Alte ziare se intrebau daca n-ar putea fi opera unui lobby antidrone, sau, dimpotriva, daca un producator de drone ar vrea sa-si faca astfel reclama.
(Va urma)