Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica intitulata: 15 martie - Ziua mondiala a drepturilor consumatorilor.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Conceptul privind drepturile consumatorilor”isi are originea in Carta drepturilor consumatorilor definita de fostul presedinte al S.U.A., John Fitzgerald Kennedy, in data de 15 martie 1962, sub forma unui mesaj adresat Congresului american, sustinand existenta a patru drepturi fundamentale ale acestora: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat si dreptul de a alege produse si servicii. Desi Carta nu a fost definitivata, ea a servit drept model de referinta la elaborarea legilor de protectie a consumatorilor ce au aparut intre anii '70 -'80 in S.U.A. si in alte tari din continentul american (Canada, Mexic), cat si in Europa (Belgia, Franta, Germania, Suedia).
De retinut ca ziua de 15 martie 1962 reprezinta momentul istoric al nasterii miscarii mondiale privind protectia consumatorilor, Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori declarand aceasta zi Ziua mondiala a drepturilor consumatorilor.
Comisia Comunitatii europene a adoptat in 1975 Programul pentru o politica de protectie si informare a consumatorilor” iar Organizatia Natiunilor Unite a adoptat prin Rezolutia nr. 39/248 din 8 aprilie 1985, Principiile directoare pentru protectia consumatorilor. Potrivit acestui document guvernele tuturor tarilor trebuie sa dezvolte, sa intareasca si sa mentina o politica puternica de protectie a consumatorilor, tinand cont de principiile directoare declarate”.
In Romania sunt recunoscute urmatoarele drepturi de baza ale consumatorilor:
- dreptul la protectia vietii, sanatatii, securitatii;
- dreptul la protectia intereselor economice;
- dreptul la informare;
- dreptul la educare;
- dreptul de acces neangradit la pietele de produse si servicii;
- dreptul la despagubire;
- dreptul la reprezentare.
La noi in tara, ziua de 15 martie este marcata prin activitati de informare a consumatorilor despre drepturile pe care le au, drepturi ce sunt in concordanta cu legislatia nationala si europeana. Cea mai mare parte dintre Directivele Consiliului European au fost transpuse in legislatia nationala odata cu aderarea la U.E., iar Regulamentele U.E. se aplica atat prin coroborare cu legislatia actuala, cat si individual.
Este esential pentru noi, ca si consumatori, sa avem servicii si produse de calitate dar este esential sa fim si educati, informati, ascultati.
De asemnea, toate autoritatile implicate in protejarea acestor drepturi fundamentale si esentiale, pe langa responsabilitatile de aparare si garantare a lor, ar trebui sa dezvolte programe de educare si informare corecta, completa si precisa a consumatorilor, prezentate constant si specific, pe tematici de actualitate sau de impact.
Stimati colegi, cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor, in intreaga lume au loc manifestari care aduc in constiinta publica importanta cunoasterii si protejarii drepturilor oamenilor in calitate lor de consumatori. Sa un uitam ca si noi ne plasam in randurile acestora si sa venim in sprijinul celor implicati in a le demonstra cetatenilor ca drepturile le sunt respectate printr-o maxima armonizarea a legislatiei nationale cu cea europeana.