Senatorul Florian Popa a sustinut o declaratie politica intitulata: Atunci cand le luam medicilor si demnitatea, avem sanatatea pe care o meritam!.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
(continuare)
Dupa cum probabil multi dintre dumneavoastra ati aflat, zilele trecute, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca orice medic care este angajat intr-o unitate a Ministerului Sanatatii sau isi desfasoara activitatea intr-un cabinet privat ce are contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este functionar public. Ca urmare fireasca, acesta devine subiect activ al infractiunii de luare de mita.
Astfel, la intrebarea: Articolul 175 din Codul penal se interpreteaza in sensul ca medicul chirurg - angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, trimis in judecata sub acuza savarsirii infractiunii de luare de mita prevazuta de articolul 289 Cod penal - se incadreaza in categoria functionarilor publici prevazuta la articolul 175 alineatul 1 litera c) Cod penal, sau in categoria functionarilor publici prevazuta la articolul 175 alineatul 2 Cod penal?", judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au stabilit ca medicii intra in categoria reglementata de articolul 175 alineatul 1 litera b teza a adoua, care spune ca "functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie, exercita o o functie publica de orice natura".
O decizie care, doamnelor si domnilor, va conduce la unificarea practicii judiciare in acest sens si una care, cu tot respectul fata de actul Justitiei, sunt de parere ca deriva din imperfectiunea legislativa a momentului.
In aceasta privinta, parerile expertilor sistemului judiciar sunt pe cat de complexe, pe atat de contradictorii. Pe cat de numeroase si de complexe sunt si motivele si motivatiile pentru care medicul trebuie sa beneficieze de o incadrare de tip special in randul profesiilor si nicidecum una atat de generala, abrupta si, as zice, chiar grosiera. Profesia medicala este liberala prin excelenta. Peste tot, in Uniunea Europeana, profesia medicala este legiferata ca fiind liberala.
Profesia de medic, alaturi de cea de arhitect, dentist, farmacist, asistent medical, moasa si veterinar este reglementata la nivel sectorial in toate tarile Uniunii Europene.
Medicul nu este functionar public, iar echivalarea dintre ele impiedica o relatie autentica cu pacientul.
In Franta, de exemplu se mentioneaza in mod expres ca medicii, spre deosebire de alte categorii de personal medical din spital, cum sunt infirmierii, nu sunt functionari publici. Legile si reglementarile generale din statutul functionarului nu ii sunt aplicabile.
Independenta profesionala este, potrivit studiilor, cea mai importanta pentru medici.
Comitetul Permanent al Medicilor Europeni, cea mai importanta organizatie a medicilor din Europa, care reprezinta organizatiile nationale din 34 de tari a solicitat Parlamentului European o recunoastere clara a independentei medicilor pentru a putea oferi asistenta medicala in interesul pacientilor.
Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului ca sunt echivalati cu functionari publici.
Dincolo de aceste aspecte care nu ar putea fi acoperite printr-o declaratie politica, ele urmand sa faca obiectul unei expuneri de motive detaliate, consider, stimati colegi, ca ceea ce este absolut necesar in acest moment este sa ne facem datoria pentru si cu care am fost investiti odata cu votul celor pe care ii reprezentam aici: aceea de a aduce toate clarificarile, reglementarile si perfectarile legale necesare pentru ei, iar in acest moment se impun urmatoarele:
1. Reglementarea de urgenta si definitiva a statutului medicului in Romania, ca persoana ce desfasoara o activitate de tip special, ce intra in categoria sigurantei nationale, ce priveste atat soarta poporului, cat si cea a statului, si care trebuie, ca atare, tratata special!
2. Modificarea Codului Penal, astfel incat, coroborat cu punctul 1 antementionat, medicii sa nu mai intre sub incidenta statutului de functionar public.
Stimati colegi, doamnelor si domnilor, inchei prin a va cere cu toata responsabilitatea sa ne constientizam si sa ne asumam rolul pe care il avem aici, in Parlamentul Romaniei, si, prin urmare, sa redam medicilor romani nu numai locul pe care il merita in raport cu ceea ce ei ne ofera in permanenta, dar si dreptul fundamental al fiecarei fiinte umane: demnitatea!