Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Necesitatea unui sistem de protectie sociala si suport pentru persoanele varstnice care sa confere varstnicilor demnitate. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Saptamana aceasta am citit un articol in care se spunea ca peste 390.000 persoane varstnice din Romania au nevoie de ingrijiri la domiciliu insa din bugetul cumulat al CNAS si MMFPSPV au fost platite servicii la domiciliu pentru 29.306 persoane. Cifrele sunt ingrijoratoare.
Stim cu totii ca protectia sociala a persoanelor varstnice este un domeniu complex care insumeaza mai multe aspecte ale vietii sociale: sistemul asigurarilor sociale de stat, asistenta sociala, sistemul asigurarilor de sanatate si alte domenii de activitate menite sa preintampine marginalizarea si excluziunea sociala a acestei categorii sociale.
Nu este o noutate ca fenomenul de imbatranire a populatiei s-a accentuat. Comisia Europeana a deschis o ampla dezbatere privind evolutia sistemelor de securitate sociala in contextul noilor schimbari aparute pe piata muncii si a schimbarilor demografice. Aceasta a promovat actiuni la nivel european in favoarea persoanelor varstnice, pe principiul solidaritatii, in scopul protejarii persoanelor varstnice impotriva riscurilor de saracie si dependenta prin asigurarea unei asistente de durata si ingrijiri constante.
In spatiul european principalele actiuni ale programelor adresate varstnicilor vizeaza difuzarea inovatiilor privind potentialul de activitate a varstnicilor, tranzitia de la activitatea profesionala la pensionare, ameliorarea conditiei femeii varstnice, ingrijirea si accesul la ingrijire al persoanelor varstnice dependente, intarirea solidaritatii intre generatii si integrarea persoanelor varstnice amenintate de izolare insertia sociala in cadrul comunitatii etc.
Imbatranirea demografica a populatiei este in primul rand un fenomen biologic ireversibil care afecteaza la un anumit moment pe fiecare om in parte.
Sunt sigur ca fiecare dintre noi are in teritoriu persoane varstnice. Sunt sigur ca toti constietizam ca aceste persoane se confrunta cu probleme acute cum sunt: sanatate deficitara, starea de singuratate, de dependenta, sentimentul ca batranul este in general o povara pentru societate.
Nu de putine ori mi s-a adus la cunostinta faptul ca nu prea exista un sistem institutionalizat de sprijin si de protectie sociala, de asistenta la domiciliu, mai ales in cazul batranilor abandonati sau nedeplasabili. Numeroase cazuri de familii care isi abandoneaza batranii dupa ce ii deposedeaza de locuinte, bunuri sau putinele economii banesti sunt alte cazuri pe care le intalnesc.
Cu toate ca exista mai multe tipuri de institutii specializate de ocrotire, consider ca acestea nu fac fata numarului mare de persoane varstnice care au nevoie de ingrijire specializata.
De aceea, se justifica necesitatea construirii unui sistem de protectie sociala si suport pentru persoanele varstnice care sa asigure conservarea capacitatilor fizice si psihice, sa confere varstnicilor demnitate si confort pe masura valorizarii contributiei pe care au avut-o pentru societate in perioada lor activa.