Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Diabetul la copii - o problema. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Diabetul la copii este o afectiune destul de grava care, netratata, se poate agrava. Daca nu este tratat corect in cursul anilor acesta poate duce la orbire, boli renale, boli cardiace, afectare nervoasa, infectii cutanate, osteoporoza, paralizie si chiar moarte.
Principala problema care mi-a fost semnalata se refera la numarul insuficient al testelor de automonitorizarea glicemiei, folosite pentru tinerea sub control a evolutiei diabetului si evitarea complicatiilor, care in opinia noastra, aduc cheltuieli mult mai mari bugetului alocat sanatatii.
Mi s-a adus la cunostinta faptul ca in farmacii nu exista un produs al carui import s-a sistat, produs necesar si indispensabil bolnavilor de diabet, de maxima urgenta, administrat in situatia comei hipoglicemice, care poate salva vieti, costuri si urmari neurologice minime, in comparatie cu apelarea serviciului de urgenta, cand afectarea organelor vitale este ireversibila si pune in pericol viata pacientului.
O alta problema cu care se confrunta bolnavii cu diabet se refera la acele pentru penurile de insulina, copiii beneficiind de ace doar in cantitate insuficienta (un ac corespunzator unui cartus de insulina) si acestea fiind prea mari ca dimensiune, netinandu-se cont de varsta copiilor, in farmacii de cele mai multe ori gasind doar ace corespunzatoare adultilor. Daca un copil isi administreaza 4 (minim) prize de insulina pe zi, acele se tocesc, se indoaie, existand accidente de adminisnare a insulinei.
Desi analizele sunt gratuite, nu se pot efectua conform normelor, doar contra cost, programarile la laboratoare nu se fac din cauza lipsei de fonduri, sau pacientul se pierde printre programari la medic de familie, medic specialist si laborator.
In spitalele de pediatrie nu exista medici prescriptori de insulina, fiind o ramura a medicinei care asteapta imbunatatiri si pregatirea unor cadre care sa se dedice acestei meserii, nefiind suficient ca un copil sa fie tratat in ambulator. Este necesar ca in viitorul apropiat sa fie angajati nutritionisti, psihologi si asistenti educatori in spitale, in conditiile actuale medicii nereusind sa acorde timp suficient pentru educatia si consilierea pacientului cu diabet zaharat.