Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua internationala de lupta impotriva cancerului. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In fiecare an, pe 4 februarie, se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului, care militeaza pentru constientizarea cancerului in randul populatiei si pentru accesul egal al tuturor pacientilor la cele mai noi terapii impotriva acestei boli nemiloase.
Conform raportului pe sanatate Health at a Glance: Europe 2012” al Comisiei Europene, cancerul reprezinta a doua cauza de mortalitate in Uniunea Europeana.
Tot din cuprinsul aceluiasi raport se constata ca, aceasta boala continua sa faca ravagii in randul romanilor, rata de mortalitate fiind de 248 de cazuri la 100.000 de locuitori, cu 18% mai mare fata de media Uniunii Europene si cu 65% mai ridicata fata de media tarilor dezvoltate.
Totodata, in fiecare an, in intreaga lume se inregistreaza aproximativ sapte milioane de cazuri noi de cancer. Se estimeaza ca decesele provocate de cancer vor deveni principala cauza de deces in tarile industrializate, incidenta (numarul de cazuri noi pe o perioada de timp) si prevalenta (numarul total de cazuri) acestei afectiuni fiind in crestere.
De Ziua Mondiala a luptei impotriva cancerului, sa nu uitam ca multe forme de cancer pot fi vindecate daca sunt depistate la timp. Este necesar ca in Romania sa fie declansate in cel mai scurt timp campanii de informare si de screening. Astfel, cancerele depistate la timp vor face sa creasca sansele de supravietuire si vor scadea costurile de spitalizare si tratament. In acelasi timp, pe termen lung, prevenirea si depistarea in timp optim a acestor boli va costa statul mai putin decat tratamentele facute tarziu si cu sanse reduse de vindecare a pacientului.
De asemenea, trebuie sa existe o vizibila preocupare pentru gasirea unor solutii financiare viabile pentru asigurarea unui acces egal, echitabil si in timp optim la tratamente specifice pentru toti cei afectati de aceasta boala necrutatoare si organizarea de programe nationale de informare si de depistare precoce a mai multor forme de cancer. Preventia, depistarea la timp si tratamentul optim sunt o parte dintre metodele de combatere a cancerului.
Stimati colegi, dincolo de orice calcule, programe, strategii, nu trebuie sa omitem ca se afla vietile semenilor nostri si dreptul lor la viata si, de aceea, suntem obligati sa le asiguram accesul la tratamente novative si servicii medicale de calitate.