AM Press / Prof. Univ. Dr. Ioan Scurtu: "Dupa 1989 s-a dezvoltat, in Romania, un foarte puternic si agresiv curent antinational"
Intr-un interviu acordat revistei Romania Eroica, prof. univ. dr. Ioan Scurtu vorbeste despre implicatiile Primului Razboi Mondial, de la a carui declansare s-a implinit un secol in 2014, si despre rolul istoriei si istoricilor in societatea actuala.
- Domnule profesor, ce rol mai joaca astazi istoria in educarea tinerelor generatii? Mai este istoria acel magister vitae de care vorbeau inaintasii? Cum priviti incercarile unora de denigrare a trecutului romanilor, de asa-zisa demitizare a istoriei?
- Dupa 1989 s-a dezvoltat, in Romania, un foarte puternic si agresiv curent antinational, promovat de o seama de intelectuali de o valoare cu totul relativa - ei se lauda intre ei, se socotesc mari invatati, mari savanti - care, dupa opinia mea, sunt mituiti ca sa aiba o asemenea atitudine, sa sustina, spre exemplu, ca istoria romanilor este o succesiune de mituri, ca ea nu are nimic pozitiv si demn de valorificat, ca istoricii, chiar daca este vorba de Xenopol, de Iorga, de Giurescu, de Otetea, au mitizat istoria, au creat personalitati si episoade pozitive, cand, in realitate, romanii au fost un popor in bataia vantului, la periferia istoriei s.a.m.d. Acest curent a reusit sa-si impuna punctul de vedere si in privinta manualelor scolare, astfel incat s-a ajuns, in prezent, ca istoria sa aiba doar o ora pe saptamana in liceu. De cativa ani, istoria romanilor este desfiintata ca obiect de studiu in liceu. Lumea reproseaza tineretului ca nu cunoaste istoria, dar daca acesti tineri din scoala nu sunt invatati, evident ca nu se poate pretinde sa cunoasca trecutul acestui neam.
Punctul meu de vedere este ca acesti intelectuali sunt platiti! Pentru ca altfel nu se poate explica faptul ca o carte de duzina, care nu se bazeaza pe niciun fel de documente, cum este cartea lui Lucian Boia - "Istorie si mit in constiinta romaneasca" - a fost tradusa in diverse limbi straine, laudata, circulata si scoasa in nu stiu cate editii, in timp ce replica pe care academicianul Ion Aurel Pop - "Istoria, adevarurile si miturile" - care este o replica substantiala, mai masiva, din punct de vedere al numarului de pagini, chiar decat cartea lui Boia nu s-a bucurat de aceeasi popularizare, desi Ion Aurel Pop analizeaza, pagina cu pagina, aberatiile promovate de Boia in cartea lui.
Dar, inca o data spun, acei cativa intelectuali care se declara exponenti ai societatii civile cauta, prin mass-media, sa-si impuna punctul de vedere, iar romanii, care sunt putin doritori sa se documenteze, iau de bune spusele lor.
Alaturi de Lucian Boia se afla Neagu Djuvara care, desi nu este istoric, se prezinta ca istoric, permitandu-si tot felul de elucubratii, care mai de care mai fantasmagorice, pe care Editura Humanitas - fosta Editura Politica -le promoveaza cu dezinvoltura. Pentru cine nu stie, Editura Politica era la vremea respectiva cea mai bine dotata din punct de vedere tehnic, avea rezerve valutare - pentru ca tiparea operele lui Ceausescu in limbi de circulatie internationala. Ea a fost daruita de ministrul Culturii, Plesu, amicului sau Liiceanu. Fara niciun ban!? S-a si publicat textul prin care se incredinteaza editura domnului Liiceanu. Cei doi fiind, nu-i asa, disidenti, cum se sustine in Jurnalul de la Paltinis. Dar, despre asta poate vom mai avea prilejul sa discutam.
Recent, am fost la o emisiune in legatura cu o carte despre Veturia Goga, supranumita "privighetoarea lui Hitler". Niste aberatii!!! Or, aceasta carte a fost prezentata si la televiziune, si la radio, si in numeroase ziare ca fiind o mare descoperire: iata, sotia primului ministru Octavian Goga, poetul national, era spioana, cand cu Hitler, cand cu sovieticii, cand cu Carol al II-lea, cand cu Gheorghiu-Dej. Ce mai, o depravata!, o persoana de cea mai joasa speta. Minciuni ordinare, promovate de societatea civila!
(Fragment preluat din cotidianul.ro. Interviul complet in revista Romania Eroica)