www.descopera.ro informeaza: O structura circulara cu diametrul de 2 km a fost observata recent in estul Antarcticii, iar oamenii de stiinta cred ca ar putea fi vorba despre un crater de impact produs de caderea unor bucati dintr-un meteorit mare cat o casa, in urma cu un deceniu.
Formatiunea a fost descoperita in cursul unui zbor de cercetare deasupra Antarcticii, in mijlocul unei intinderi plat de gheata.
In centrul uriasei cicatrice rotunde se afla blocuri de gheata sfaramate, iar in jurul ei se afla alte structuri circulare mai mici.
Incercand sa isi dea seama ce anume a produs aceasta formatiune, cercetatori au descoperit, in cele din urma, ca doua studii separate indicau caderea unui meteorit in regiune, in anul 2004.
Unul dintre studii mentiona o serie de infrasunete inregistrate de mai multe detectoare, la data de 2 septembrie 2004; celalalt continea observatiile cercetatorilor de la Statiunea Davies, baza antarctica permanenta australiana, aflata pe coasta estica a Antarcticii, asupra unei dare de praf aparute la altitudine mare in atmosfera, in aceeasi perioada.
Observatiile duc la ipoteza ca un meteorit de marimea unei case s-ar fi dezintegrat in atmosfera terestra, deasupra Antarcticii, dupa care ramasitele au cazut pe calota glaciara.
Craterul a fost observat recent de dr. Christian Muller, geofizician care lucreaza in cadrul companiei Fielax si care insotea o echipa de cercetatori de la Institutul Alfred Wegener, Germania, care studiau roca de sub calota glaciara.
O echipa internationala de cercetatori continua sa analize datele; nu se poate spune cu precizie, in prezent, daca e vorba intr-adevar despre un impact meteoritic, dar cele doua studii mentionate aduc argumente in acest sens. Este posibil, cred specialistii, sa fi fost vorba despre un meteorit cu diametrul de 7-10 metri si o greutate estimata la 600-1900 tone, care se deplasa cu o viteza de 46.000 km/s si ar fi explodat cu o forta echivalenta cu cea a 12.000 tone de TNT.
Cercetatorii se gandesc sa realizeze cercetari la nivelul solului, in speranta de a gasi mai multe dovezi ale evenimentului care a dus la aparitia acestei formatiuni.