Traversezi o strada linistita si esti lovit de o masina condusa nebuneste: ghinionul tau. Opresti pe autostrada in plina zi, pentru a repara ceva la masina, purtand o vesta de culoare galbena si semnalezi cu panouri, conform Codului Rutier: exista un risc de a fi lovit de o masina, desi ai luat toate masurile de precautie. Este acelasi lucru cu cancerul. Uneori loveste fara nici o explicatie, alteori este favorizat de ereditate sau de stilul de viata.
Cu factorii de risc cunoscuti putem explica 35% din cazurile de cancer, dar raman inexplicabile 65% din cazurile de cancer, afirma Catherine Hill, epidemiolog al cancerului la Institutul Gustave Roussy-(Villejuif). Ea semnaleaza veriga lipsa, identificata de doi cercetatori de la Johns Hopkins Cancer Center din Baltimore.
Dovada este in colon
Unele tipuri de tesut duc la cancer de un milion de ori mai des decat altele, noteaza in publicatia Science cercetatorii Bert Vogelstein si Tomasetti.
Concluzie celor doi cercetatori: doua treimi dintre tipurile de cancer sunt cauzate de mutatii aleatoare, iar o treime au drept cauza o combinatie de nesansa, mediu si ereditate.
Acest rezultat nu este surprinzator pentru oncologi. Mutatiile genetice sunt in centrul vietii: ADN-ul unei fiinte vii este in mod constant remodelat, unele mutatii aduc numeroase beneficii, unele raman tacute, altele imping unele celule la proliferare. Cancerul este o acumulare de modificari genetice aleatorii.
Cu alte cuvinte, cancerul apare de cele mai multe ori mai degraba din cauza unui ghinion in ceea ce priveste mutatiile aleatorii ce se produc in timpul procesului de diviziune a celulelor, decat din cauze genetice sau care tin de mediul nefavorabil, potrivit unui studiu american.
Studiul, publicat in editia din 2 ianuarie a revistei Science si realizat de cercetatorii amintiti mai sus, Bert Vogelstein si Tomasetti, de la Universitatea Johns Hopkins, este bazat pe un model statistic care ia in calcul o mare varietate de tipuri de cancer. Totusi, analiza nu ia in calcul cancerul de san, cea mai frecventa forma a bolii in cazul femeilor, nici pe cel de prostata, a doua cea mai frecventa forma de cancer intalnita la barbati dupa cancerul de piele.
Dintre formele de cancer la adulti luate in calcul, circa doua treimi sunt explicate prin aparitia de mutatii genetice aleatorii care permit tumorilor sa creasca, iar o treime sunt rezultatul unor factori genetici sau ai mediului nefavorabil.
Acest studiu arata ca va puteti creste riscul de imbolnavire de cancer fumand sau adoptand alte stiluri de viata nesanatoase, a declarat unul dintre autorii cercetarii, profesorul Bert Vogelstein, de la Universitatea de medicina Johns Hopkins.
Totusi, numeroase forme de cancer sunt in mare parte rezultatul unui ghinion si al unei mutatii a unei gene care va provoca o tumora, fara nicio legatura cu stilul de viata sau cu factorii ereditari, a mai spus Bert Vogelstein.
Potrivit cercetatorului, persoanele care traiesc foarte mult desi fumeaza sau stau foarte mult la soare, fara a-si proteja pielea, si nu se imbolnavesc de cancer nu au neaparat gene bune: Adevarul este ca in cele mai multe cazuri este vorba pur si simplu de noroc.
Pentru acest studiu, cercetatorii s-au aplecat asupra procesului natural de reinnoire a celulelor din corpul uman. Acest proces permite organismului sa inlocuiasca celulele diferitelor organe, pe masura ce acestea mor.
Savantii au inteles de mai mult timp ca tumorile canceroase pot aparea atunci cand celulele susa comit mici greseli - mutatii. Dar acest nou studiu este primul care incearca sa faca lumina in ce priveste numarul de ocurente ale cancerelor declansate de acest proces, in raport cu numarul de imbolnaviri cauzate de factori genetici sau de mediu nefavorabil.
Schimbarea obiceiurilor ar putea fi foarte utila pentru evitarea anumitor forme de cancer, dar in cazul altora nu va avea niciun efect, a spus Cristian Tomasetti, bio-matematician si profesor de oncologie la Johns Hopkins.
Va fi nevoie de mobilizarea multor resurse pentru a descoperi un mod de detectare a acestor tipuri aleatorii de cancer intr-un stadiu precoce, vindecabil, a adaugat Tomasetti.
Sursa: yahoo.fr