Jurnalul National : Fara grasimi, in cancerul de san. Explicatie: Scade nivelul de glucoza si insulina care hranesc celulele maligne (Autoare : Magda Marincovici)
Reducerea aportului de grasime si eliminarea kilogramelor adunate peste greutatea normala dupa diagnosticare ar putea contribui la imbunatatirea ratei de supravietuire a pacientelor afectate de cancer de san. Un studiu al cercetatorilor americani prezentat la congresul international 2014 San Antonio breast Cancer Symposium sustine ca o femeie cu cancer mamar care pierde in greutate inainte de inceperea tratamentului isi injumatateste riscul de deces. Studiul a folosit date provenind din ancheta Women's Intervention Study axat pe legatura dintre alimentatie si cancer. 2.437 de femei intre 48 si 79 de ani, afectate de cancer mamar in stadiu precoce, tratate in mod conventional, au fost monitorizate mai multi ani. Sase luni dupa diagnostic, femeile au fost repartizate in doua grupe: grupul conventional, cu alimentatie normala si grupul de interventie, cu aport de grasimi diminuat timp de cinci ani. In acest grup, untul, margarina, uleiurile erau proscrise. De asemenea, in grupul de interventie, dieteticienii au ajutat pacientele sa respecte regimul alimentar cu aport mic de grasimi prin sfaturi date saptamanal, controale la trei luni si apeluri telefonice de avertizare. La finalul celor cinci ani, grupul de interventie avea redus aportul de grasimi cu 9,2% si fiecare femeie a pierdut, in medie, 2,7 kg, raportat cu primul grup. Dupa zece ani de la studiu, prof. Chlebowski, autorul principal al studiului, a ajuns la concluzia ca femeile care au piedut in greutate si-au redus cu 19% riscul unei recidive in urmatorii zece ani. Surprinzator, studiul a aratat ca pacientele afectate de forma de cancer cea mai agresiva (cancerul non-hormonodependent) au inregistrat o scadere cu aproape 70% a riscului de recidiva, in zece ani. Profesorul Chlebowski spune ca rezultatele reprezinta un semnal adresat femeilor cu cancer mamar de a slabi, in conditiile in care exista dovezi ca femeile supraponderale reactioneaza mai putin bine la tratamentele anticancer. Profesorul A. Howell, oncolog la Universitatea Manchester (Marea Britanie), spune ca cresterea ratei de supravietuire se observa si in grupul conventional al femeilor care fac tratament cu Tamoxifen. In mod special, studiul subliniaza importanta stilului de viata echilibrat in ansamblul tratamentului contra cancerului mamar. Explicatia stiintifica porneste de la faptul ca reducearea nivelului de glucoza si de insulina inseamna stoparea alimentarii celulelor maligne si, implicit, imbunatatirea ratei de supravietuire.