Magazin : OZN-ul si al treilea razboi mondial (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Obiect straniu deasupra silozului
Reporterul David Ensor de la ABC News a intervievat mai multi martori ai incidentului. El a declarat: Persoanele cu care am vorbit au vazut la Byelokoroviche o farfurie zburatoare. Ei spuneau ca obiectul era imens, de aproximativ 250-300 de metri in diametru. A plutit timp de cateva ore deasupra bazei de rachete balistice din apropiere. Locotenent-colonelul Vladimir Platunov a descris obiectul ca pe o farfurie zburatoare, asa cum este aratat in filme, fara hublouri, fara nimic, cu suprafata absolut neteda. Discul a facut un viraj frumos, pe o latura, la fel ca un avion. Nu s-a auzit niciun sunet. Nu am mai vazut asa ceva inainte.
Colonelul in retragere Boris Sokolov, cel care a condus comisia de investigare, i-a relatat lui David Ensor ca, intr-un buncar subteran, Pentru o perioada scurta de timp, dintr-o data, ambele lumini de semnalizare de pe panourile de control au pornit simultan, aratand ca rachetele se pregatesc pentru lansare. Asa ceva nu se putea intampla in mod normal decat in cazul in care ar fi fost transmis un ordin de la Moscova; deci codurile de lansare ale rachetelor balistice nucleare au fost, in mod misterios, alterate. Pe 16 iunie 2010, si publicatia rusa Life, a difuzat un articol despre acest caz. Inessa Kornienko, reporter al publicatiei, a intervievat si alti martori care au furnizat detalii suplimentare despre incident.
Operatorul de radio Vladimir Matveiev, atunci in varsta de 20 de ani, de la Divizia 50 rachete a Districtului militar carpatin, a vazut in ziua de 4 octombrie 1982, impreuna cu 1.000 de soldati si ofiteri, un OZN timp de aproape o ora, plutind peste silozurile de rachete R-12. A fost incredibil. Aproximativ la un kilometru si jumatate de noi, statea in aer un obiect in forma eliptica. Dimensiunile OZN-ului ne-au socat. Era la fel de mare ca o casa cu 5 etaje! Lumini abia vizibile zburau in sus spre obiect. Baietii erau in drum spre cina cand l-am vazut cu totii! OZN-ul a continuat sa planeze, alunecand incet spre stanga, ca si cum ar fi fost in deriva. Un ofiter a incercat sa se apropie de el intr-o masina, dar OZN-ul s-a indepartat in zbor. In timpul acesta toate lansatoarele de rachete au manifestat defectiuni. OZN-ul a blocat si receptia semnalului radio in buncar. Se auzea doar o tacere totala. Nu puteam intelege, intrucat asa ceva nu s-a intamplat niciodata inainte. Ni s-a spus mai tarziu ca echipamentul radio s-a ars!
Yuri Zolotukhin a declarat: Si eu am fost martor la aceste evenimente si am vazut OZN-ul, dar nu pot dezvalui ce s-a intamplat cu echipamentul militar sensibil, intrucat am semnat un document de non-divulgare a secretelor de stat. Evenimentele s-au petrecut in buncarul subteran in care panourile de control ale rachetelor afisau starea de pregatire a rachetelor. Panourile s-au aprins, indicand ca rachetele militare treceau in starea de gata de lupta si se pregateau sa se lanseze. Acest lucru este posibil numai dupa obtinerea unui ordin de la Moscova. In acest caz, s-a intamplat de la sine. Codurile de securitate concepute pentru a preveni o lansare neautorizata a rachetelor au fost sparte! In doar cateva secunde, ofiterii responsabili cu lansarea au pierdut controlul asupra armelor lor nucleare. Imediat dupa ce au vazut asta, ofiterii au sunat la Moscova. Li s-a raspuns ca nu fusese emis niciun ordin de lansare. Dupa 15 secunde, toate controalele au revenit la starea normala.
Maiorul Mihail Davidovici Katzman (scris Katama in alte surse), era responsabil cu panourile computerizate de control pentru ghidarea rachetelor nucleare cu raza lunga de actiune. In declaratia sa oficiala cu privire la acest incident, el a declarat ca echipamentele informatice si sistemele de securitate au fost dezactivate de un impuls electromagnetic puternic, adaugand ca, la ora la 21:37, toate panourile militare de control s-au aprins, indicand ca s-a activat lansarea rachetelor spre obiectivele lor strategice. El nu a vazut OZN-ul, fiind la momentul respectiv de serviciu in buncarul subteran. Dar ceea ce a vazut era, asa cum spunea, un cumul de cosmaruri pe linia responsabilitatilor sale. A fost de parca cineva sau ceva ar fi manipulat seria de coduri de control care reglementeaza, pe echipamentele computerizate, lansarea rachetelor. A adaugat ca testarea aparatelor si masurarea parametrilor tehnici a aratat ca toate componentele au functionat normal, atat inainte, cat si dupa ciudatul incident.
(Va urma)