Jurnalul National: Gena atacului cerebral (Autoare: Magda Marincovici)
In ultimii 20 de ani, a crescut numarul persoanelor cu varste intre 20 si 40 de ani care fac accident vascular cerebral
O gena implicata in aparitia migrenelor si infarctului de miocard ar fi responsabila si de declansarea accidentelor vasculare cerebrale in cazul persoanelor tinere. Aceasta descoperire, apartinand cercetatorilor francezi, va permite identificarea persoanelor cu risc de accident vascular cerebral (AVC) si preventia acestuia. Stim ca hipertensiunea arteriala este considerata principala cauza de AVC in cazul persoanelor cu varste peste 65 de ani. Dar pana acum nu s-a stiut cu tot aceeasi precizie care este cauza esentiala a accidentelor vasculare in cazul tinerilor. Mai ales ca statisciile dovedesc ca, in ultimii 20 de ani, numarul cazurilor de AVC a crescut cu aproximativ 25% printre persoanele cu varste intre 20 si 64 de ani.
Cercetatorii de la Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (Inserm), in colaborare cu Centre Hospitalier Regional Universitaire din Lille si Institutul Pasteur din Franta, si-au concentrat eforturile tocmai pe identificarea cauzelor AVC-ului la tineri. Si au descoperit o gena care ar putea fi raspunzatoare de declansarea AVC-ului la persoane tinere. Este vorba de o gena - numita PHACTR1 â€", care nu este tocmai o necunoscuta pentru cercetatori, deoarece ea este asociata direct cu aparitia migrenelor si a infarctului de miocard.
Disectia arterelor cervicale este o cauza majora de AVC la tineri. Ea consta intr-o sangerare in peretele arterelor carotide sau vertebrale, care va afecteaza artera pe lungime, fara insa a rupe vasul de sange, explica cercetatorii de la Unitatea de sanatate publica si epidemiologia moleculara a bolilor asociate imbatranirii, care si-au publicat recent concluziile in revista Nature Genetics. Aceasta sangerare ar putea fi la originea unui hematom care diminueaza diametrul arterei. Formarea unui cheag in interiorul arterei va opri circulatia sangelui catre creier, antrenand declansarea AVC-ului.
Cauzele acestei disectii sunt inca necunoscute, deoarece ele sunt depistate frecvent la persoane care nu prezinta factori de risc cum ar fi o boala ereditara. Totodata, numeroase ipoteze sunt in favoarea unei vulnerabilitati individuale, plecand de la genomul propriu fiecaruia dintre noi, care ar favoriza aparitia disectiilor arteriale, explica specialistii. De aceea, ei au decriptat genomul a 2.052 de bolnavi afectati de aceste disectii (din 12 tari diferite) si le-au comparat cu cele ale 17.064 persoane sanatoase. Am putut astfel sa demonstram ca o forma particulara a genei PHACTR1 are legatura cu scaderea riscului de disectie a arterelor cervicale. De asemenea, cercetatorii au identificat si alte doua gene care ar mari riscul de AVC: gena LRP1. implicata in aparitia migrenei si a anevrismului aortei abdominale. si gena LNX. Neurologul Stephanie Debette, care a coordonat studiul Inserm, spune ca rezultatele vor putea fi folosite la idenificarea tinerilor cu risc de AVC. In Romania, in 2010, mortalitatea cauzata de AVC a fost de 345 de cazuri la 100.000 de locuitori, fata de media tarilor din Comunitatea Europeana, de 133 de cazuri la 100.000 de locuitori.