La Editura Scriban a aparut recent cartea "Apa - secretul vietii" de Dan Stoian.
Dupa cum spune insusi autorul, volumul a fost gandit ca un lant de eseuri al conexiunilor in cunoastere.
"Dupa ce veti termina de citit aceasta carte, veti privi APA cu alti ochi, in alte conotatii si in alte dimensiuni. Daca tot e vorba despre APA, volumul de fata e ca un...dus! Daca e cald sau rece, voi hotarati! Lectura placuta", spune autorul in prefata cartii sale.
Reproducem un fragment din cartea "Apa - secretul vietii" semnata Dan Stoian (eseul Tributul): "Cand ne nastem suntem 99,9% apa! Pe masura ce crestem, procentul apei in corp scade: 80, 70, 60. La 50% nimic nu mai functioneaza si omul se stinge. Sufletul se ridica la cer, iar trupul coboara in pamant. Intre cer si pamant, fiecare isi ia partea inapoi. Unul se ocupa cu spiritul, altul cu materialul! Daca e o lupta sau nu, oricum nu hotaram noi. Daca in cer e doar lumina si foc, atunci rugaciunea "precum in cer asa si pe pamant", nu prea isi are rostul. Ar insemna sa invoci focul pe pamant! Sau in suflet! Daca cerul e considerat armonie desavarsita atunci rugaciunea e o aspiratie catre sublim! Si intr-un caz si in celalalt, sufletul omului are o cunoscuta, o cifra exacta! A fost cantarit! Asta l-a interesat pe om in nimicnicia cunoasterii lui! Greutatea, masurarea fizica a sufletului! 135 de grame! Atat cantareste!
Oricum o dam, orice am descoperi, fiecare Parte isi ia Tributul! Platim cu varf si indesat! Si material si energetic! Corpul material ramane, in pamant, sa se transforme in mineralele dintru inceput. Spiritul, sufletul se ridica la cer! Cine il ridica, cine il ajuta? Pai din cate stim, singurul element capabil de ascensiune e apa, prin circuitul apei in natura! 135 de grame de informatie si energie pura! Atat valoram! Atatea cunostinte, emotii si sentimente se pot aduna intr-o viata de om! Dar poate ca 135 de grame de informatii nu incap in niciun computer! Poate reprezinta infinitul mare. Prin respiratie, prin munca, prin transpiratie, prin aspiratii sau chiar prin iluzii dam zilnic vama atat cerului, cat si pamantului! Amandoua trag de noi! La maturitate, cand poate incepe creatia, omul are in compozitia corpului 71% apa, exact procentul de apa al Planetei. Pe masura ce se maturizeaza, devine o copie in miniatura a Pamantului, un hidro fractal...".
Daca v-am facut curiosi - si cu siguranta am reusit acest lucru prin reproducerea unuia dintre eseurile cuprinse in volumul lui Dan Stoian - puteti comanda cartea "Apa - secretul vietii", la adresa de e-mail a autorului: [email protected] sau la nr. de telefon: 0748388844 si 0754901983.