Descopera.ro : Ce se va intampla cu religia daca va fi descoperita viata extraterestra?
Toate marile religii ale lumii prezinta oamenii ca fiind singurele fiinte capabile de spiritualitate si de mantuire. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit deja peste 700 de exoplanete, dintre care multe sunt similare Pamantului si ar putea adaposti forme de viata, poate chiar inteligenta. Prin urmare, ce se va intampla cu religia daca stiinta va confirma existenta altor fiinte in Univers?
Credinta in existenta extraterestrilor devine tot mai larg raspandita. Un sondaj realizat anul trecut in Statele Unite a demonstrat ca 37% dintre persoanele chestionate (peste 5.800 de americani) credeau ca exista viata pe alte planete. Cei mai multi dintre acestia erau atei (55%), urmati de musulmani (44%), iudei, hindusi si cei mai putin numerosi erau crestini (32%). Totusi, niciuna din aceste religii nu are o pozitie oficiala in privinta acestui subiect.
Daca la prima vedere putem crede ca o confirmare a existentei vietii pe alte planete ar afecta credibilitatea religiilor, nu este chiar asa. Religia se poate adapta la evolutia stiintei, asa cum a facut si pana acum.
Doug Vakoch, director in cadrul Institutului SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) din California, crede ca impactul nu va fi asa de mare cum ne imaginam noi. La urma urmei, desi teoria evolutiei speciilor este validata de stiinta de atata timp, religia prezinta in continuare propria varianta a creatiei, gasind multi adepti.
Aproximativ 44% dintre musulmanii americani au declarat in cadrul unui sondaj ca ei cred ca exista extraterestri.
Seth Shostak, astronom la Institutul SETI, spune ca, oricum, oamenii sunt deja obisnuiti cu ideea vietii extraterestre, ipoteza fiind prezentata in presa de foarte multe ori.
Recent, cercetatorii au dezbatut posibilitatea existentei unor forme de viata pe Marte sau pe un meteorit martian, numit ALH 84001, care ar contine microfosile. Prin urmare, recunoasterea oficiala nu ar fi un soc foarte mare pentru opinia publica, nici pentru reprezentantii diferitelor culte.

Cum ar reactiona fiecare religie?
Delicatul subiect a fost dezbatut de teologi in cadrul Simpozionului 100 Year Starship in anul 2011, dar si la o conferinta speciala, SETI CON2, organizata in vara anului 2012.
Principala problema care apare in relatia dintre religie si o potentiala viata extraterestra este ca oamenii nu vor mai parea speciali, asa cum sunt prezentati in textele sfinte. Oamenii nu ar mai fi unici, creati sa stapaneasca intregul Univers.
David Weintraub, autorul cartii Religions and Extraterrestrial Life, publicata in anul 2014, crede ca unii credinciosi mai radicali, in special crestini, vor respinge din start existenta vietii pe alte planete, pentru ca acest lucru nu este mentionat in Geneza.
Dar, alte culte crestine, cum sunt Adventistii de Ziua a Saptea, ar putea fi mai deschisi la schimbare. Ei interpreteaza Biblia literal si cred ca oamenii au fost mantuiti pentru ca erau pacatosi, ei mostenind acest pacat de la Adam si Eva.
Adventistii ar putea sa accepte mai usor existenta altor fiinte superioare, care ar fi fost si ele create de Dumnezeu, dar, neavand ca stramosi pe Adam si Eva, nu au pacatuit, deci nu ar fi avut de ce sa fie mantuite asemeni oamenilor.
Si Mormonii cred in existenta extraterestrilor, la fel si adeptii cultului Baha'i, spune Weintraub. Conform Cartii lui Mormon, extraterestrii sunt fiii si fiicele zamislite intru Dumnezeu.
Sursa: Space.com, Live Science, Boston Globe, Fox News, io9
(Va urma)