Descopera.ro : Ce se va intampla cu religia daca va fi descoperita viata extraterestra?
(continuare)
Fiintele extraterestre ar putea avea propria lor religie
In timp ce catolicii par mai deschisi la dezbaterea subiectului, pentru evanghelisti descoperirea vietii extraterestre ar putea avea un impact puternic, foarte negativ. Conform acestui cult, crestinismul este singura religie valabila, iar oamenii singurele fiinte care pot fi mantuite.
In schimb, hinduismul si budismul nu ar avea nicio problema sa primeasca adepti din randul fiintelor extraterestre. Aceste religii admit infinitatea Universului si posibilitarea existentei altor forme de viata.
Si Coranul are pasaje care pot fi interpretate ca referiri la fiinte inteligente de pe alte planete. Acestea insa nu cunosc invatatura lui Mohammed, ci au profetii lor, scrie David Weintraub.
Marea provocare va fi modul in care oamenii se vor purta cu aceste fiinte, care poate vor avea propria lor religie. Aratand toleranta fata de acestea, am putea reusi sa fim mai toleranti si fata de pamantenii de alta religie, spune Weintraub.
Pe de alta parte, Doug Vakoch crede ca religiile se vor adapta la noua descoperire si vor gasi argumente care vor fi usor acceptate de adepti. El da ca exemplu un teolog baptist, Hal Ostrander, pastor la o biserica din Georgia, care se opune evolutionismului, dar care ar accepta existenta fiintelor de pe alte planete.
Pastorul spune ca acestia ar fi tot copii ai lui Dumnezeu, la fel de importanti ca oamenii. Chiar daca extraterestrii ar fi mai evoluati ca noi, asta nu ar insemna ca oamenii, care pot fi comparati cu niste copii mai mici, nu sunt unici in felul lor, iar Dumnezeu poate decide sa creeze viata pe orice planeta.

De ce ar fi viata extraterestra o provocare pentru religie?
Toate religiile sustin ca oamenii sunt fiinte unice, inzestrate cu spiritualitate, create dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.
Descoperirea altor fiinte inteligente, pe alte planete, ar pune sub semnul intrebarii aceasta idee, spune astrofizicianul Jason Lisle, de la Muzeul Creatiei din Petersburg.
Jason sustine principiul antropic, adica Pamantul a fost destinat de la bun inceput sa gazduiasca fiinte superioare. In plus, deocamdata nu exista nicio dovada clara a existentei extraterestrilor, iar acest lucru poate fi considerat o dovada ca religia crestina are dreptate.
La randul sau, jurnalistul Lee Strobel, autorul cartii "The Case for a Creator, spune ca principiul antropic nu este singura perspectiva pe care o ofera religia. Dar, conform statisticilor, probabilitatea ca pe alte planete sa fie indeplinite toate conditiile aparitiei vietii este foarte mica, spune el. Jurnalistul se refera insa la formele superioare, inteligente de viata, care au nevoie de anumite conditii pentru a se putea dezvolta.
Problema apare insa doar daca ne gandim la viata asa cum o stim noi pe Terra, adica bazata pe 6 elemente chimice: carbon, hidrogen, nitrogen, oxigen, fosfor si sulf.
Sursa: Space.com, Live Science, Boston Globe, Fox News, io9
(Va urma)