Magazin: Guvernul din Chile ia in serios OZN-urile (Autor: DAN D. FARCAS)
In 31 iulie 2014, la sediul Departamentului Aviatiei Civile din Chile a avut loc o intalnire la nivel inalt care va fi probabil invidiata de ufologii din multe tari. Subiectul discutiei a fost intrebarea daca FAN (fenomenele aeriene neidentificate) prezinta un pericol pentru operatiunile aeriene civile si militare. In Chile investigarea OZN / FAN se realizeaza printr-o agentie cunoscuta sub numele de CEFAA (Comitetul pentru Studiul Fenomenelor Aeriene Anormale) parte a Departamentului Guvernamental al Aeronauticii Civile (DGAC), aflat sub jurisdictia fortelor aeriene din Chile.
La reuniunea din 31 iulie, generalul Ricardo Bermudez, director al CEFAA, a invitat 19 experti din diverse domenii, pentru a explora problema sigurantei zborurilor, incercand sa ajunga la o concluzie. Dialogul a durat 3 ore. Noul director DGAC, generalul de aviatie Rolando Mercado, fost director de operatiuni si planificare strategica a Statelor Majore Reunite, a salutat participantii si a participat la prima parte a discutiei. Intre altele, el a spus: "Doresc sa multumesc, pentru abordarea serioasa, stiintifica, manifestata in investigarea acestui fenomen, tuturor membrilor CEFAA, comitet care si-a castigat pe buna dreptate un prestigiu nu numai in Chile, dar si in strainatate".
Un pericol pentru operatiunile aeriene?
Intre oamenii de stiinta invitati au fost doi astronomi bine cunoscuti (fiecare avand un asteroid purtand numele sau), un chimist nuclear de la Comisia pentru Energie Nucleara, un medic de medicina aerospatiala, care este, de asemenea, si reprezentant al ONU, un fizician, un psiholog militar si un psiholog al fortelor aeriene. Printre specialistii DGAC era si un fost director al Observatorului Meteorologic, seful Centrului Metropolitan de Operatii Radar, seful investigatiilor accidentelor aviatice, seful operatiilor DGAC, directorul operatiilor de securitate a aeroporturilor si un inginer aerospatial. Au fost prezenti, de asemenea, si reprezentanti din diferite ramuri ale fortelor armate si ai corpului de politie. Toti acestia, inclusiv un comandant al Marinei, care se ocupa de securitatea zborurilor pentru aviatia marinei militare, sunt si piloti, sau au fost in trecut. La fel ca Mercado, si Bermudez a fost odata un pilot militar.
Toti cei prezenti la reuniune erau familiarizati cu subiectul, datorita diferitelor lor afilieri anterioare cu CEFAA in calitate de consilieri, membri ai comisiei sau experti chemati sa asiste la investigatii. Fiecare participant a acceptat deja faptul ca OZN-urile sunt un fenomen real, care, fara discutie, trebuie investigat. Situatia poate parea neobisnuita pentru militarii sau marele public din alte tari, in particular din SUA, dar, asa cum spune Jose Lay, director pentru afaceri internationale CEFAA, "Pentru chilieni, acest lucru este perfect normal si nu-l consideram deloc o veste speciala". Reproducem mai jos cateva fragmente din unele dintre cele mai interesante comentarii care au influentat concluzia finala.
(Va urma)