www.qbebe.ro informeaza: Ai ramas insarcinata si principala preocupare este sa faci totul bine, pentru a nu iti pune in pericol copilul. Dintr-o femeie care nu dadea importanta atat de mult detaliilor si durerilor simtite, acum fiecare simptom sau senzatie de disconfort te alarmeaza. Este normal sa iti vrei binele tau si implicit al copilului, insa trebuie sa stii ca unele stari de rau sunt normale in sarcina si te avertizeaza ca bebelusul are activitate si este sanatos.

1. oboseala si starile de rau din prima luna de sarcina
2. pierderea in greutate dupa primul trimestru de sarcina
3. urinarea frecventa pe tot parcursul sarcinii
4. crampele in sarcina
5. secretia vaginala mai abundenta la inceputul, dar si la sfarsitul sarcinii
6. modificari ale pielii pe tot parcursul sarcinii
7. ametelile in sarcina
8. cosmarurile in fiecare trimestru din sarcina
9. durerile de burta dupa o partida de sex, cand esti insarcinata
10. perturbari ale vederii date de instalarea sarcinii
11. amorteala in regiunea pelviana

Citeste mai jos despre cele mai comune lucruri normale in sarcina care le ingrijoreaza pe viitoarele mamici:

1. Oboseala si starile de rau din prima luna de sarcina
Acestea sunt cunoscute ca si simptome prevestitoare de instalare a unei sarcini in organsimul unei femei. De obicei gravidutele se confrunta cu aceste simptome, in special oboseala si starea de greata sau varsaturile in primul trimestru de sarcina, apoi, o data cu preluarea placentei a functiei de producere hormonala a ovarelor aceste stari de rau, dar si oboseala se diminueaza. Insa nu este deloc neobisnuit sa te confrunti cu somnolenta, varsaturi si greata pe tot parcursul sarcinii. Aceste simptome sunt normale si indica faptul ca sarcina este in dezvoltare.

2. Pierderea in greutate dupa primul trimestru de sarcina
Si daca faci parte din a doua categorie de gravidute, este normal ca dupa primul trimestru de sarcina sa ai o greutate mai mica decat cea initiala, desi esti insarcinata. Insa atentie daca pierderea in greutate este insotita de mancarimi la nivelul pielii si oboseala accentuata, iti recomandam sa mergi la un consult clinic specializat.
3. Urinarea frecventa pe tot parcursul sarcinii
Drumurile la baie si senzatia frecventa de a urina este o cauza care provoaca disconfort femeilor insarcinate pe tot parcursul sarcinii din diferite motive. In primul si al doilea trimestru de sarcina datorita modificarilor hormonale si cresterii in dimensiune a uterului. Apoi in ultimul trimestru de sarcina urinarea frecventa are ca si cauza greutatea fatului, care apasa pe vezica urinara a gravidei. Nu renunta la lichide in speranta ca nu vei mai merge atat de des la toaleta. In ultimele doua trimestre de sarcina esti predispusa la infectii urinare mai mult decat de obicei si astfel nivelul de hidratare trebuie sa fie optim.

4. Crampele in sarcina
Crampele sunt lucuri care sperie orice fiinta umana, fiind un semn ca ceva nu este in regula cu organismul nostru. Insa iata ca in sarcina crampele sunt normale si nu prezinta motive de ingrijorare. De ce? Odata cu fecundarea ovulului organismul femeii insarcinate este asaltat de o serie de modificari si o furtuna de hormoni. Astfel te poti infrunta cu crampe abdominale, asemanatoare celor din timpul ciclului menstrual, in prima luna de sarcina, apoi, pe masura ce copilul creste, datorita presiunii considerabile asupra muschilor, incheieturilor si venelor. 5. Secretia vaginala mai abundenta la inceputul, dar si la sfarsitul sarcinii
Scurgerile vaginale (leucoree) sunt normale, deoarece sunt modul prin care vaginul se curata natural. Atata timp cat aceste scurgeri nu au un miros neplacut, nu capata nuante rosiatice sau maronii si au o consistenta alb- tulbure sunt perfect normale.
In timpul sarcinii, aceasta secretie este mai abundenta datorita productiei mari a organismului de estrogen, si fluxului de sange mai mare din zona vaginala. Spre sfarsitul trimestrului 3 de sarcina aceasta secretie poate deveni rozalie sau maronie, sa fie mai ingrosata datorita eliminarii dopului de mucus. Atata timp cat aceasta secretie vaginala nu este insotita de sangerari de culoare rosu deschis, este perfect normala.
6. Modificari ale pielii pe tot parcursul sarcinii
Daca ai tenul mai deschis la culoare vei observa ca pielea ta capata un ton rozaliu mai pronuntat datorita nivelului de sange crescut. In plus, inca din primul trimestru de sarcina este posibil sa observi asa numita "masca" a sarcinii la ochi. Pielea din jurul ochilor va deveni mai pigmentata si astfel va fi mai inchisa la culoare. O alta modificare la nivelul pielii care s-ar putea sa te ingrijoreze, dar este perfect normala, este largirea porilor, ceea ce duce la cresterea cantitatii de sebum si in unele cazuri la aparitia acneei provocate sau accentuate de sarcina. Este o conditie normala a sarcinii, desi tu stii ca pielea altor femei a devenit mai catifelata pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Dar nu iti face griji, dupa sarcina, totul va reveni la normal.

7. Ametelile in sarcina
Simti ca se invarte casa cu tine si ca lumea iti fuge pentru o clipa de sub picioare. Este absolut logic sa te panichezi pentru ca ai senzatia ca vei cadea si iti vei rani bebelusul. Insa ametelile vor fi resimtite pe tot parcursul sarcinii, insa sunt mai des intalnite la inceputul primului trimestru. Cauza principala a aparitiei ametelilor in sarcina sunt hormonii. Cresterea nivelului de hormoni de sarcina, duc la largirea vaselor de sange pentru furnizarea unei cantitati considerabile de sange fatului. Atunci cand se intampla acest lucru, se reduce fluxul de sange transportat catre creierul tau si automat apare senzatia de ameteala pentru cateva secunde, apoi totul revine la normal.

8. Cosmarurile in fiecare trimestru din sarcina
Visele urate in care copilul se naste deja mare si are diferite malformatii sunt foarte des intalnite in randul femeilor gravide. Insa acestea nu prezinta un pericol pentru sanatatea sau bunastarea niciuneia dintre parti, atat a mamei, cat si a copilului. Acestea au la baza doar anxietati ale mamei cu privire la sumedenia de responsabilitati care o asteapta si grijei instalate in subconstient, care ies la iveala in momentul cand te relaxezi.
9. Durerile de burta dupa o partida de sex, cand esti insarcinata
Daca nu prezinti risc de avort crescut sau alte conditii ale sarcinii care sa te impiedice sa iti continui viata sexuala ca si pana acum, inseamna ca te poti bucura de partidele de sex cu partenerul tau, chiar daca porti un bebelus in pantece. Insa dupa ce ai ajuns pe culmile extazului simti o senzatie de durere in burta sau in zona perineala? Afla ca este normal, deoarece in timpul actului sexual muschii se contracta si placenta se modifica, atingand nervii si muschii care o inconjoara. Insa, daca durerea persista, este insotita de sangerari trebuie sa consulti de urgenta medicul care iti supravegheaza sarcina.

10. Perturbari ale vederii date de instalarea sarcinii
Exista doua fenomene legate de perturbarea vederii cu care te poti confrunta in sarcina, indiferent daca porti ochelari sau nu. In primul rand, poti observa ca dimineata ti-au curs ochii mai mult de cat ti se intampla in mod obisnuit sau ca lentilele de contact ti se par inconfortabile. Aceste lucruri apar din cauza nivelului de fluid crescut din ochi. Pe de alta parte poti sa te confrunti cu fenomenul de ochi-uscat, care se poate remedia cu cateva picaturi de lacrima artificiala. Nu este cazul sa iti efectuezi consult oftalmologic sau sa achizitionezi ochelari de vedere, asteapta dupa sarcina, sa vezi daca lucrurile revin la normal.
11. Amorteala in regiunea pelviana
In ultimele saptamani de sarcina, majoritatea femeilor insarcinate acuza senzatia de amorteala in regiunea pelviana. Aceasta senzatie este perfect normala si nu prezinta niciun fel de pericol pentru bebelusul tau, ba din contra el te anunta ca a cazut in pelvis si greutatea lui apasa pe nervii din aceasta regiune.