DCNews: Ora de iarna 2014. Sfaturi pentru a trece mai usor la ora de iarna Trecerea la ora de iarna in noaptea de 25 spre 26 octombrie, cand acele ceasornicului trebuie mutate cu o ora in urma (ora 04.00 devine ora 03.00), poate produce unele perturbari de bioritm, chiar daca ofera o ora in plus pentru somn.
Pot fi tulburate nu doar somnul, ci pofta de mancare, capacitatea de munca, concentrarea si starile de dispozitie. Pentru a diminua efectele cat mai mult, specialistii fac cateva recomandari pentru a trece cu bine la ora de iarna, scrie Agerpres.
Intre acestea, reglarea ceasului in ajun. Desi majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se regleaza automat, ceasurile trebuie reglate manual si este bine sa se faca cu anticipatie. A schimba ora in ajun prezinta avantajul de a obisnui organismul inainte de a se produce schimbarea.
O alta recomandare este de a merge la culcare cu o ora mai tarziu sambata seara. In acest fel, numarand aceleasi ore de somn, trezirea de dimineata se va face la o ora considerata ca obisnuita.
Unele persoane acuza o oboseala puternica dupa schimbarea orei, insotita eventual de o senzatie de disconfort. Pentru a depasi aceasta stare este nevoie de multa odihna si de necesitatea de a adopta un ritm de viata (munca, ore de masa si de culcare) ce corespunde trecerii la noua ora. Simptomele vor trece in cateva zile sau in maximum cateva saptamani.