Recent, a avut loc conferinta de ziua Internationala a Alimentatiei la Centrul Medical Neolife din Bucuresti.

"Educatia alimentara bate gena!"
Ne plac zaharul si prajelile, mancam dezechilibrat, uitam sa bem apa, ne expunem la nicotina, iar oboseala cronica de care ajungem sa suferim si stresul prin care trecem zilnic ne dezechilibreaza din punct de vedere hormonal. Rezultatul, care arata ca peste jumatate din populatia Romaniei este supraponderala, a fost facut public, azi, la conferinta de presa organizata de Centrul medical oncologic NeoLife, de Ziua Internationala a Alimentatiei.
Medicii sustin insa ca toate aceste obiceiuri nesanatoase pot fi corectate atat la adulti, cat si la copii, in cazul celor din urma prin programe nutritionale in care sa fie implicati de la varste cat mai mici, dar si prin educatie in familie.
"Din pacate, tara noastra are cea mai mare mortalitate cauzata de cancerul nedepistat la timp, iar in cele mai multe cazuri, boala este provocata de obiceiurile nesanatoase. De aceea, pe termen lung, cele mai bune rezultate in sanatatea publica ar fi obtinute daca cei mici ar fi convinsi ca e mai bine pentru ei sa manance strugure, decat ciocolata", a declarat lector univ. dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist acreditat CIO. Ea sustine ca, potrivit statisticilor un roman consuma in medie 30 kg de zahar anual, fata de circa 16 kg cat consuma un European, iar asta face de inteles avantul pe care l-a luat diabetul in randul copiilor in ultimii 10 ani.


Nutritia, disciplina obligatorie in scoli

"Se lucreaza la un proiect privind introducerea educatiei nutritionale in planurile de invatamant, care ii va include atat pe elevii din clasele primare, cat si e dascalii care le vor preda. Exista si acum module de Educatie pentru sanatate, dar sunt abordate că disciplina optional. Cu sprijinul Ministerelor Educatiei si al Sanatatii, un astfel de proiect i-ar putea ajuta pe cei mici sa inteleagă ce inseamna obiceiuri alimentare sanatoase", a spus Cornelia Popa Stavri, reprezentanta Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Sa nu dam vina pe gene

Conform specialistilor in genetica, scuze precum, n-am cum sa nu ma imbolnavesc daca mama sau tata au fost bolnavi sau sunt predispus/a la ingrasare din cauza genelor sunt doar MITURI. "Toti venim cu un pachet de gene bune, dar problema este ca nu stim sa-l conservam si ca o putem face folosind combinatii alimentare placate si bune pentru sanatate. Iar cea mai buna dovada ca acest lucru este posibil o reprezinta avantul pe care l-a luat Nutrigenetica la nivel mondial, adica acea stiinta care studiaza relatia dintre gene si nutrient. Tocmai aceasta stiinta face trecerea de la tratarea bolilor, la preventie, in functie de fiecare caz in parte", a subliniat prof. Univ. dr. Natalia Cucu, directorul Centrului de Epigenetica, subliniind ca"Educatia bate gena!".
Ideea de medicina integrativa a fost sustinuta si de dr. Claudiu Tronciu, managerul MNT Health Care Europe SRL, seful Centrului Medical oncologic NeoLife, din Bucuresti. "Foarte multe tipuri de cancer sunt provocate de obiceiurile nesanatoase, asa ca pentru a ajunge la rezultate in tratarea lor e nevoie de medicina integrativa. Trebuie tratat pacientul, personalizat, pentru ca altfel nu poti invinge boala", e de parrere medicul, care intentioneaza sa introduca printer tipurile de terapie oferite de clinica pe care o conduce si un proiect de "Healthy cooking", in care sa-i implice pe pacienti.

Sa ne intoarcem la traditie


Dificil sau usor, obiceiul mancatului sanatos se invata, sustine Anca Mitu managerul Privileg Catering si al scolii de gatit Chef Parade. "In 18 ani de activitate in catering pot spune ca mancarea are doua constrangeri motivationale: pretul si gustul. In functie de acestea este comandata sau nu. Cat despre gatitul acasa, romanii nu se mai gandesc cum sa gateasca fara sa puna prea multa sare si continua sa prajeasca in ulei sau sa suprafiarba alimentele".
Potrivit acesteia, ar trebui sa ne intoarcem la traditional si sa mancam din roadele pamantului pe care ne-am nascut, preparandu-le pe gratar, la cuptor si fierte, alaturi de multe salate.
"Daca nu vrem sau nu putem sa facem asta pentru noi, macar pentru copiii nostri o putem face. La copii, daca ai constanta, reusesti", a concluzionat Anca Mitu.