www.divahair.ro informeaza: Pleoapele inflamate apar atunci cand exista o umflatura sau exces de lichid in tesuturile conjunctive din jurul ochilor. Atat pleoapele superioare, cat si cele inferioare sunt afectate, iar in anumite cazuri poti simti dureri la nivelul ochilor.
Cauzele acestei afectiuni sunt infectiile, leziunile sau traumatismele oculare, dar cele mai frecvente sunt alergiile. In cazul in care simptomele persista, se agraveaza sau se modifica, este important sa mergi la medic, pentru un examen de ochi amanuntit.


Simptomele pleoapelor inflamate

Inflamarea pleoapelor este un simptom al unei cauze de baza, cum ar fi o alergie sau o infectie si este insotita de unul sau mai multe dintre urmatoarele semne:

- iritarea ochilor, cu senzatia de mancarime;
- lacrimare excesiva, ochi umezi;
- obstructionarea zonei de vizibilitate, in functie de gradul de umflare;
- inrosirea pleoapelor;
- inrosirea ochilor si inflamarea conjunctivei (membrana mucoasa care acopera suprafata interna a pleoapelor si suprafata anterioara a globului ocular);
- scurgerea unei substante din ochi;
- uscarea sau exfolierea pleoapelor;
- edem facial;
- pierderea genelor;
- febra si durere de cap;
- durere, mai ales in cazul infectiilor.


Ce cauzeaza pleoape inflamate?

Exista numeroase cauze ale inflamarii ochilor, care variaza de la o usoara alergie pana la infectii care pot pune in pericol vederea.

1. Alergiile oculare apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza in mod exagerat la o substanta straina, numita alergen. Cele mai comune cauze sunt polenul, praful, parul animalelor de companie, picaturile pentru ochi, lentilele de contact si machiajul. Aceste alergii pot duce la dilatarea si umflarea vaselor de sange de la ochi, la mancarimi si la ochi rosii si aposi.
2. Conjunctivita este inflamatia mucoasei de la suprafata ochiului (conjuctiva), care poate duce la umflarea pleoapelor, mancarime, lacrimarea si inrosirea ochilor.
3. Urciorul apare de obicei sub forma unui cucui umflat si rosu, la marginea pleoapei, din cauza unei infectii bacteriene. Aceasta afectiune poate provoca umflarea intregii pleoape, care este de obicei sensibila la atingere.
4. Salazionul este o afectiune care seamana cu urciorul, insa in acest caz cucuiul creste la distanta de marginea pleoapei. Inflamatia apare in urma blocarii canalului de excretie al glandelor sebacee.
5. Leziunile oculare provocate de un traumatism in zona ochilor, inclusiv o contuzie la nivelul pleoapelor sau o trauma cauzata de chirurgia cosmetica pot declansa inflamarea pleoapelor.
6. Lentilele de contact pot irita ochii doar in cazul ingrijirii necorespunzatoare. Umflarea pleoapelor poate fi provocata de purtarea lentilelor murdare sau deterioarate si de pastrarea lor intr-o cutie necorespunzatoare.
7. Blefarita este o inflamatie a pleoapelor cauzata de obicei de functionarea defectuoasa a glandelor sebacee. Aceasta afectiune este caracterizata de pleoape umflate si dureroase, care pot fi insotite de pierderea genelor si de cojirea pleoapelor. Blefarita este o boala cronica, asa ca simptomele pot fi ameliorate cu tratamentul adecvat si cu o igiena corecta, insa nu va fi niciodata pe deplin vindecata.
8. Celulita orbitala este o infectie bacteriana rara, dar grava a tesuturilor din jurul ochilor, care duce la umflarea dureroasa a pleoapelor superioare si inferioare, eventual si a spracenelor si obrajilor. Alte simptome includ ochi bulbucati, scaderea vederii, febra, dureri oculare in momentul miscarii ochilor. Celulita orbitala este o urgenta medicala care necesita tratament cu antibiotice pentru a preveni deterioarea nervului optic, pierderea permanenta a vederii sau alte complicatii grave.
9. Herpesul ocular provoaca inflamatii si, uneori, cicatrici ale corneei. Printre simptome se numara ochii de culoare roz, leziuni dureroase la nivelul pleoapelor, vedere incetosata si ochi umflati. Tipurile de herpes pot varia de la o infectie usoara pana la o problema grava de sanatate care ar putea duce la un transplant de cornee sau chiar la pierderea vederii.
10. Boala Basedow-Graves-Parry este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism si consta in secretia exagerata de hormon tiroidian. Aceasta are trei manifestari simptomatice majore: hipertidoidie cu gusa difuza, oftalmopatie si dermopatie. Cele trei manifestari pot sa nu apara impreuna, iar evolutia lor poate fi independenta. In ceea ce priveste tulburarea oculara, boala Graves este de multe ori asociata cu pleoape umflate, ochi bulbucati, vedere dubla si deplasarea anormala in jos a pleoapelor. Daca prezinti oricare dintre aceste simptome, consulta un medic pentru diagnosticul corect si pentru tratament.

Trateaza pleoapele inflamate

Tratamentul pleoapelor inflamate depinde in primul rand de cauza lor. Un oftalmolog iti poate recomanda sau poate prescrie medicamentele potrivite, cum ar fi picaturile pentru ochi.

1. In cazul alergiilor, pentru ameliorarea simptomelor vei primi picaturi antihistaminice pentru ochi sau medicamente contra alergiilor. Pentru alte cauze, cum ar fi infectia cu herpes sau conjunctivita, poti primi antibiotice, picaturi sau unguente antivirale sau antiinflamatorii.
2. Afectiunile minore care provoaca inflamarea pleoapelor pot fi tratate acasa. Evita in primul rand sa-ti freci ochii, pentru ca acest lucru iti va agrava starea. Daca porti lentile de contact, renunta la ele pana cand se rezolva problema.
3. Evita aplicarea oricarui tip de machiaj pe fata, pentru ca pleoapele se pot irita si mai mult.
4. Stropeste-ti pleoapele inchise cu apa rece si aplica comprese inmuiate in apa cu gheata, care vor reduce inflamatia si vor contracta vasele de sange.
5. Poti diminua umflaturile din jurul ochilor tamponand pielea cu o bucata de tifon imbibata in lapte.
6. Raceste si feliaza un castravete, apoi asaza pe pleoapele inchise cateva felii, pe care le lasi sa actioneze timp de zece minute.
7. Aplica pe pleoape pliculete de ceai verde, negru sau de musetel si lasa-le zece minute. Pregateste-le prin scufundarea lor in apa rece timp de 15 minute, apoi stoarce lichidul in exces.


Cum previi inflamarea pleoapelor

Pentru a preveni inflamarea pleoapelor, in primul rand trebuie sa verifici daca esti alergica la ceva, mai ales daca ti se umfla des pleoapele. Daca stii la ce esti sensibila, te vei putea proteja, limitand expunerea la alergenii specifici.
1. Alege produse de machiaj si de infrumusetare hipoalergenice si fara parfum. Inainte de a utiliza un produs, fa un test pe interiorul incheieturii mainii pentru a exclude orice reactie alergica.
2. Cand utilizezi picaturi pentru ochi, alege-le pe cele fara conservanti. Chiar daca acestia inhiba dezvoltarea bacteriilor, unele persoane pot fi alergice la conservanti.
3. Demachiaza-te intotdeauna inainte de culcare pentru a preveni blocarea glandelor din zona pleoapelor. Foloseste produse de machiaj pe baza de minerale.
4. Stai pe perna atunci cand dormi. Mentinerea capului ridicat mai sus decat corpul descurajeaza acumularea de lichid in zona ochilor pe timpul noptii. De asemenea, de cate ori este posibil, dormi pe spate.
5. Daca porti lentile de contact, minimizeaza riscul de infectii sau iritatii prin practicarea tehnicilor adecvate de igiena. Inlocuieste-ti frecvent lentilele de contact si suportul in care le pastrezi.
Persoanele care au de-a face cu pleoape inflamate, fie ca este vorba de cele superioare sau inferioare, ar trebui sa solicite asistenta medicala. Daca ti se umfla pleoapele in mod regulat, cauza ar putea fi o alergie la produsele cosmetice sau de ingrijire. Pentru diagnosticul corect, consulta un medic oftalmolog, ca sa te asiguri ca nu este vorba de o afectiune mai grava a ochilor.