Jurnalul National: Ebola, cine nu moare se vindeca!? (Autor: Magda Marincovici)
La 1 octombrie, OMS anunta ca din 7.478 de bolnavi, consemnati in Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal, 3.439 au decedat
In timp ce o voluntara din Franta infectata cu virusul Ebola este in afara pericolului, starea de sanatate a lui Thomas Duncan, prima persoana afectata de acelasi virus in SUA, este foarte grava.
In 19 septembrie, voluntara din Franta a fost repatriata din Liberia. Ea a fost izolata in conditii exceptionale in spitalul militar Begin de Saint Mande. Ministrul francez al Sanatatii, Marisol Touraine, a anuntat ca pacienta a beneficiat de trei tratamente experimentale: aniviralul Avigan- favipiravir, produs de o firma japoneza; un cocteil din trei anticorpi, apartinand unei firme americane; un medicament fabricat de o companie canadiana, care blocheaza replicarea virala si actioneaza asupra imunitatii. Aflata sub tratament, pacienta nu mai era contagioasa. Potrivit oficialului francez, infirmiera va putea reveni in familie, deoarece va intra in convalescenta care va dura mai multe saptamani. Este primul caz de febra hemoragica Ebola pe teritoriul Frantei. Ministrul Marisol Touraine a declarat ca tratamentele experimentale vor fi folosite pe scara larga in Guineea, "la ora actuala, prioritara fiind concentrarea asupra Africii". Franta va instala, in Guineea, in urmatoarele saptamani, al treilea centru de tratament pentru bolnavi.
In schimb, Thomas Eric Duncan este "intr-o stare foarte grava", se mentioneaza in comunicatul publicat la 4 octombrie de Texas Health Presbyterian Hospital din Dallas, unde este internat pacientul.
Doctorul Tom Frieden, directorul Centrelor pentru controlul si preventia bolilor (CDC) din SUA, a anuntat ca, pana acum, au fost identificate noua persoane care, in mod cert, au fost in contact cu bolnavul, membri de familie si personal medical". Autoritatile americane au precizat ca aceste persoane nu prezinta nici un simptom.
In afara acestor persoane, asupra altor 46 sunt suspiciuni ca ar fi fost in contact cu pacientul. Totusi, toate persoanele, indiferent daca au fost in contact direct sau indirect, cu pacientul, sunt monitorizate pana la finalul perioadei de incubatie a virusului de 21 de zile.
Mai grav este ca se creeaza si se amplifica scenarii teribile. Unul dintre acestea se refera la virusul Ebola ca arma biologica, prin folosirea chiar a oamenilor infectati pentru a-l raspandi, mai ales printre pasagerii din avioane. Acest scenariu pus pe seama gruparii Statului Islamic sau a altor organizatii teroriste a fost expus de un expert american, citat de Forbes. Trebuie stiut ca persoana infectata cu virusul febrei hemoragice Ebola este contagioasa in perioada incubatiei virusului (perioada dintre infectare si aparitia simptomelor). Virusul Ebola se transmite prin contactul direct cu fluidele biologice ale unei persoane contaminate (sange, derivate de sange, saliva, sperma etc.) Rata medie a mortalitatii este de 50%, dar poate ajunge la 90%, daca pacientul nu are parte de ingrijire medicala. Actualul episod epidemic de Ebola din Africa de Vest este considerat cel mai sever din 1976, anul cand a fost identificat acest virus. In bilantul publicat la 1 octombrie, OMS anunta ca din 7.478 de bolnavi, consemnati in Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal, 3.439 au decedat.