Bisfenol A (BPA), compusul din masele plastice, care destabilizeaza functiile endocrine si care a atras atentia prin prezenta sa in biberoane si sticlele de apa, este chiar mai utilizat la o alta familie de produse larg raspandite: conserve si bauturi. Aproape 100% din recipienetele conservelor si bauturilor de pe piata au pe pereti un strat de rasina facuta din BPA, si se intampla asta inca din 1940. Aceste rasini epoxidice previn influentarea aromei alimentelor de metalul ambalajului. Si mai important, acestea impiedica aparitia unor reactii intre compusii din produsele alimentare si metal si care ar putea cauza alterarea sau chiar explozia conservelor. Expunerea la BPA prin aceasta sursa este "mult mai extinsa" decat cea prin sticle de plastic, a declarat Shanna Swan de la Universitatea Rochester din New York. La urma urmei, BPA-ul este cunoscut pentru scurgerile din cutiile de conserve in produsele alimentare, chimicala fiind utilizata in aproape toate produsele sub forma de conserve si aproape toata lumea consuma astfel de produse in mod regulat.
Despre BPA se cunoaste faptul ca imita estrogenul si ca afecteaza sistemul hormonal, iar studiile au facut legatura intre acesta si riscuri crescute de imbolnavire de cancer, diabet si boli de inima. In Ianuarie, FDA-ul a admis pentru prima data ca "o anumita ingrijorare" exista privind efectele substantei chimice.
Multe descoperiri recente sunt chiar mai ingrijoratoare, sugerand ca BPA poate genera "modificari epigenetice," modificand modul in care genele organismului sunt exprimate (cum se manifesta caracteristicile genetice) si ducand la transmiterea acestei modificari si la copii si nepotii persoanei. Una dintre aceste schimbări elimina grupurile de carbon care impiedicau afectarea ADN-ul de catre estrogenii din mediul inconjurator.
Potrivit cercetatorului de la Universitatea Yale, Hugh Taylor, asta inseamna ca BPA poate spori impactul estrogenilor prezenti in mod natural in produse cum este soia, crescand riscul unei persoane de a dezvolta cancer la san si alte afectiuni.
"Acesta are efecte permanente, de durata", a spus Taylor. "Expunerea adultului este ingrijoratoare, dar cred că expunerea fetala este mai grava."
"Eu spun pacientelor mele gravide sa evite produsele care il contin. Chiar si o expunere trecatoare in timpul sarcinii poate provoca o problema de sanatate de durata. "
Sursa: Iulian Urban

BPA produce cancere, defecte congenitale si reproductive, obezitate, instalarea precoce a pubertatii, probleme de comportament, afectiuni cerebrale, afectiuni grave ale intestinului
Citez din articolul BPA plastics chemical damages intestines, study shows:
Raspandita toxina Bisfenol-A (BPA) afecteaza intestinele si ar putea conduce la o afectiune dureroasa numita sindromul intestinelor neetanse, potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la Institutul National de Cercetari Agronomice din Toulouse, Franta, si publicat in Actiuni ale Academiei Nationale de Stiinte.
Studiul "arata sensibilitatea ridicata a intestinului fata de BPA", afirma Institutul National de Cercetari Agronomice.
BPA este folosit pentru a produce plasticuri transparente solide precum sticlele de apa sau cele pentru copii. Este de asemenea folosit pentru confectionarea plombelor dentare si a compozitelor, si se gaseste in garniturile pentru conservele alimentare, bauturi si laptele praf pentru sugari. Mai mult de 130 de studii au legat substanta chimica ce imita hormoni de o larga varietate de probleme de sanatate, inclusiv cancere, defecte congenitale si reproductive, obezitate, instalarea precoce a pubertatii, probleme de comportament si afectiuni cerebrale.
In noul studiu, cercetatorii au expus atat sobolani vii, cat si celule intestinale umane la o doza de BPA de 10 ori mai mica decat este considerat sigur de către majoritatea guvernelor. Ei au descoperit ca permeabilitatea celulelor intestinale la oameni si sobolani a scazut dupa expunerea la substanta chimica. Mucoasa intestinala a dezvoltat pagube caracteristice pentru afectiunea cunoscuta ca "slaba permeabilitate a intestinelor" si "sindromul intestinelor neetans".
Persoanele cu sindromul intestinului neetans adesea sufera de dureri abdominale, tulbursri digestive, iritatii, functie imunitara ingreunata si dureri musculare cronice. Pagubele aduse mucoasei intestinale pot cauza absorbtia slaba a nutrientilor, ducand la deficiente de vitamine si de minerale.
Adaugandu-se la corpul de probe, de dovezi ca BPA este in mod particular periculos pentru dezvoltarea fetusilor si copiilor, cercetatorii au descoperit ca expunerea la BPA din uter sau imediat dupa nastere creste in mod semnificativ riscul sobolanilor de a dezvolta inflamatii intestinale la varsta adulta.
Sursa: Saacsiv