desprecancerdesan.ro informeaza:
Este sigura sarcina dupa cancerul de san?

In lumea de astazi, aproape unul din patru cazuri noi de cancer de san apare la femeile de varsta fertila. Acest lucru conduce la faptul ca din ce in ce mai multe femei se confrunta cu intrebari care implica sarcina si asupra fertilitatea dupa ce a fost diagnosticat cancerul de san.
Pana de curand, majoritatea medicilor erau ingrijorati ca sarcina ar putea declansa schimbari hormonale la supravietuitoarele de cancer de san, care ar putea impulsiona revenirea bolii si astfel de multe ori consiliau femeile impotriva graviditatii dupa recuperare.
Desi aproape toate studiile de pana acum s-au concentrat pe grupuri mici de femei, aceasta cercetare incepe sa raspunda la unele dintre intrebarile cele mai importante cu privire la siguranta sarcinii pentru femeile cu antecedente personale de cancer de san si cu privire la siguranta a tratamentului cancerului de san in timpul sarcinii.
"... E prea simplu sa spunem ca sarcina stimuleaza hormonii si asta e rau pentru cancerul de san."
La Conferinta Europeana despre Cancer de San care a avut loc in martie 2010, Colegiul Regal de Obstetrica si Ginecologie a raportat ca sarcina este sigura pentru supravietuitoarele cancerului de san. Specialistii au specificat, de asemenea, ca femeile ar trebui sa astepte timp de cinci ani de la tratamentul cancerului de san inainte de a ramane gravida. In plus, studiile au descoperit ca sarcina poate avea chiar un efect protector pentru supravietuitorele cancerului de san. Analiza a sugerat ca femeile care au ramas insarcinate dupa un diagnostic de cancer de san au avut o reducere de 42 la suta a riscului de deces comparativ cu cele care nu au ramas gravide.
Durata de cinci ani este stabilita pentru a permite evaluarea de supravietuire pe termen lung , precum și pentru a permite femeilor sa incheie tratamentul cu Tamoxifen inainte de a ramane gravide datorita riscului de a dezvolta malformatii congenitale in timpul tratamentului.

Ce au aratat studiile

Dr. Hatem Azim de la Institutului Jules Bordet din Belgia, care a condus studiul, a emis ipoteza ca relatia dintre hormoni si cancerul de san ar putea fi mai complicata decat au crezut initial medicii. "Estrogenul este cunoscut pentru ca poate declansa cancerul de san si femeile au de obicei mai mult estrogen atunci cand sunt insarcinate. Dar doze foarte mari de hormoni pot ucide, de asemenea, celulele canceroase ", a declarat Azim.
"Alti hormoni, care au valori ridicate in timpul sarcinii, cum ar fi cel pentru alaptare, s-au dovedit ca protejeaza impotriva cancerului de san. Ceea ce vedem este doar varful aisbergului ", spune Azim." E prea simplu sa spunem ca sarcina stimuleaza hormonii si asta e rau pentru cancerul de san. "
Concluziile indica ca:

- Nu exista un risc crescut aparent de recidiva a cancerului sau de deces pentru femeile care au ramas insarcinate dupa un diagnostic de cancer la san

Sarcina nu pare a provoca dezvoltarea a noi tipuri de cancer

Femeile care au fost diagnosticate cu cancer la san in timpul sarcinii au avut, pe termen lung, acelasi raspuns la tratament ca si cele care au fost diagnosticate cu acelasi tip de cancer si in acelasi stadiu, dar nu erau insarcinate.
Desi acest lucru este o veste foarte incurajatoare trebuie sa se tina cont ca rezultatele studiilor se bazeaza pe informatiile obtinute din dosarele medicale a doar cateva sute de femei si astfel nu se poate trage o concluzie ferma a sigurantei sarcinii in cazul diagnosticului de cancer la san.

Asteptarea

Pentru o femeie de 30 de ani, care spera sa-si intemeieze o familie si doreste sa aiba mai mult de un copil, gasirea echilibrului intre durata de asteptare suficienta pentru determinarea starii generale de sanatate si siguranta sarcinii in timp ce isi face griji pentru pierderea fertilitatii, poate parea descurajanta.
Desi o pacienta mai tanara nu va intra la menopauza imediat, viața ei de reproducere este cu siguranta scurtata. Atunci cand se adauga cinci ani din cauza tratamentului cu Tamoxifen (perioada in care nu ar trebui sa ramana gravida) se poate ajunge la menopauza si infertilitate, in combinație cu efectele adaugate de varsta. Este justificata astfel chiar si pentru pacientele de 20 de ani cautarea unei solutii de conservare a fertilitatii.
Ca o regula generala, pentru femeile care nu se afla sub ingrijirea unui medic specialist in infertilitate, Tamoxifenul nu trebuie utilizat daca sunteți gravida sau incercati sa ramaneti gravida. Medicul dumneavoastra v-ar putea face un test de sarcina pentru a fi sigur ca nu sunteti insarcinata atunci cand incepeti tratamentul cu Tamoxifen.
Unele precautii generale pentru acest medicament recomanda urmatoarele:
Nu incercati sa ramaneti gravida in timp ce luati Tamoxifen. Tamoxifenul poate afecta embrioni in curs de dezvoltare. Folositi o forma eficienta si non-hormonala de prevenire a sarcinii (cum ar fi prezervativele sau diafragma, impreuna cu un spermicid), in timp ce luati Tamoxifen, ca parte a tratamentului cancerului de san. Continuati sa folositi metode de prevenire a sarcinii timp de doua luni dupa ce ati terminat tratamentul cu Tamoxifen.
Daca sunteti deja gravida, nu incepeti sa luati Tamoxifen.
Daca sunteti sub tratament cu Tamoxifen si credeti ca ați ramas gravida, intrerupeti administrarea Tamoxifenului si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Tamoxifenul poate fi folosit ca medicament pentru fertilitate doar in cazul stimularii ovarelor pentru a obtine mai multe ovule. In acest context ovulele nu au fost inca fecundate iar Tamoxifenul nu are efecte daunatoare asupra lor. In cazul in care ovulele sunt fecundate si devin astfel embrioni, Tamoxifenul este daunator.
Un alt motiv pentru ca femeile sa nu ramana insarcinate dupa tratament, chiar daca au un pronostic favorabil in acest sens, are de a face cu efectele secundare ale chimioterapiei. Medicii recomanda de multe ori ca pacientele sa astepte cel putin sase luni inainte de a incerca sa ramana gravide. Rationamentul lor este ca pot exista unele ovule ramase in ovare care sunt deteriorate de chimioterapie si care ar putea provoca avort spontan si/sau deformatii congenitale.
Conform Dr. Eric Winer :"Cancerul de san in sine nu are nici un impact asupra a ramane insarcinata, problema dificila pentru sarcina este legata de tratamentul pentru cancerul de san".
Luati in considerare urmatoarele lucruri:
Daca sunteti sub tratament pentru cancer de san sau aveti un istoric personal de cancer de san si doriti sa aveti un copil acum sau in viitor iata cateva intrebari importante pe care ar trebui sa le adresati medicului dumneavoastra:
Organismul meu este suficient de puternic pentru a trece prin perioada de sarcina si pentru a da nastere unui copil?
Cat timp dupa terminarea tratamentului trebuie sa astept pentru a incerca sa raman gravida?
Avand in vedere varsta si tratamentul urmat care sunt sansele de a ramana insarcinata?
Care sunt tratamentele care trebuiesc oprite pentru a ramane insarcinata?
Care sunt riscurile in cazul in care intrerup tratamentul pentru cancer de san pentru a ramane insarcinata?
Voi putea continua tratamentul impotriva cancerului de san dupa ce voi avea un copil?
Daca nu pot ramane insarcinata ce fel de tratamente de fertilitate pot urma in conditii de siguranta?
Pot apela la o banca pentru depozitarea ovulelor in cazul in care voi ramane infertila dupa tratamentul impotriva cancerului de san?
A da nastere unui copil este un angajament pentru tot restul vietii. Femeile care au un istoric personal cu cancer de san trebuie sa studieze si sa inteleaga pe deplin atat implicatiile sarcinii si nasterii asupra starii lor de sanatate, cat si implicatiile istoricului personal asupra dezvoltarii ulterioare a noului nascut.
Femeile care nu mai pot avea copii dupa tratamentul cancerului de san au tot dreptul de a isi exprima nemultumirea. Comentariile prietenilor si familiei "Tu ai supravietuit, ar trebui sa fii fericita!" nu ajuta la inlaturarea sentimentelor negative.
Traumele psihice date de incapacitatea de a avea copii pentru o femeie care doreste sa aiba o familie sunt la fel de variate ca si femeile care se confrunta cu aceasta situatie. Supravietuitoarele cancerului de san pot beneficia de ajutorul unui psiholog cu experienta in astfel de cazuri. De asemenea, se recomanda si inscrierea in grupurile de suport pentru ameliorarea acestor traume psihice.
Pentru o femeie care a avut cancer de san, abilitatea de a avea din nou controlul asupra posibilitatii sale de reproducere este un pas urias pentru a se simti din nou sanatoasa si normala. Este important, insa, sa trateze acest lucru cu prudenta, inarmata cu informatii pertinente pentru starea de sanatate individuala si pronosticul sau si al copilului.
.