Iti simti picioarele grele ca plumbul din cauza caldurii? Ai gleznele umflate si te dor? Nu poti purta rochii de varsta pentru ca iti este jena sa-ti afisezi picioarele pline de vanatai si umflaturi? Toate aceste senzatii neplacute si aspectul inestetic fac parte din sindromul picioarelor grele. Acesta afecteaza persoanele cu insuficienta venoasa cronica, in special pe timpul verii. Exista insa solutii eficiente pentru combaterea suferintelor circulatorii de la nivelul picioarelor.
Cauza: insuficienta venoasa cronica

Insuficienta venoasa cronica este o afectiune din ce in ce mai frecventa in prezent, fiind intalnita la aproximativ 50% din populatia globului, respectiv la 32% dintre romani.
Cele mai afectate sunt femeile, estimandu-se ca dintre persoanele cu boala venoasa cronica, aproximativ 80% sunt femei, iar 20% - barbati, potrivit studiului international VeinConsult, in care au fost inclusi peste 91.500 de pacienti din 20 de tari, printre care si Romania.
Insuficienta venoasa cronica are simptome variate, de la cele mai simple, cum sunt senzatiile de picioare dureroase, grele, umflate sau "neliniștite", pana la complicatii ce pot afecta serios calitatea vietii persoanelor afectate, precum varicele, tromboflebita superficiala sau profunda.
Factorii de risc pentru boala venoasa cronica sunt: statul prelungit in picioare (ortostatismul), schimbarile climatice (caldura, presiunea atmosferica, frigul), sedentarismul, imobilizarea prelungita, sarcina și perioada post-partum, utilizarea contraceptivelor orale, obezitatea, fumatul si nu in ultimul rand mostenirea genetica (50-80% din cazurile de varice primare sunt transmise genetic).
8 reguli de aur pentru picioare sanatoase
Tratamentul insuficientei venoase cronice este complex si depinde de stadiul manifestarilor clinice.
In stadiul incipient, masurile preventive ce tin de evitarea factorilor de risc si aplicarea unor tratamente locale pot incetini semnificativ evolutia bolii.
Iata 8 reguli ce trebuie respectate pas cu pas: Optati pentru incaltaminte confortabila si cu toc mijlociu (4-5 cm); evitati imbracamintea calduroasa si stramta.
Efectuati gimnastica medicala dimineata si seara, mergeti pe jos, cel putin 2-3 km pe zi, dupa aplicarea contentiei elastice la nivelul gambelor, practicati periodic sporturi precum inotul, ciclismul.
Dormiti cu gambele ridicate la 5-15 cm fata de restul corpului (clinostatism), deoarece favorizeaza circulatia de intoarcere venoasa; medicii spun ca aceasta este cea mai usoara, dar cea mai eficienta terapie, cu toate ca de multe ori este neglijata sau subestimata.
Alaturi de pozitia clinostatica, medicii recomandă tratamentul local compresiv, cu contentie elastica, realizat prin purtarea de ciorapi sau fese elastice, care previn staza venoasa.
La sfarsitul fiecarui dus, faceti un scurt hidromasaj cu apa rece numai la nivelul gambelor, cu miscari ascendente, de jos in sus.
Nu stati picior peste picior si nici cu picioarele incrucisate.
Evitati pe cat posibil expunerea la soare, iar in sezonul rece protejati-va de frig si umezeala. Petreceti vacante in zone de munte sau deal, nu la mare, sau optati pentru efectuarea unui tratament balnear adecvat.
Mancati multe fructe si legume, alimente bogate in vitamina E (cereale integrale, nuci, migdale, fistic) si vitamina C; beti suficient de multa apa, evitati alcoolul si fumatul.

Un tratament local inovator

Potrivit medicilor, tratamentul local este esential pentru completarea regulilor privind stilul de viata, mentionate anterior. Studiile arata ca administrarea locala de heparina sodica lipozomala poate reduce in mod semnificativ simptomele neplacute ale sindromului picioarelor grele si poate preveni aparitia cheagurilor de sange (trombi), o complicatie frecventa a insuficientei venoase cronice. Heparina este o substanta cu proprietati anticoagulante.
Inglobata in niste molecule numite lipozomi, heparina patrunde mai bine in straturile profunde ale pielii si are un efect anticoagulant mai indelungat datorita eliberarii gradate a heparinei din lipozomi. Acest sistem original de transport al heparinei - lipozomal - face posibila penetrarea cu usurinta a stratului cornos si patrunderea in microcirculatie a intregii cantitati de heparina administrata.
In plus, este usor de aplicat local, prin pulverizare, fara sa necesite masaj.
GTS Solution vine in ajutorul persoanelor care sufera de insuficienta venoasa cronica cu solutii inovatoare sub forma de spray. Acesta poate fi utilizat de la primele semne ale insuficientei venoase, cum ar fi senzatia de picioare grele si umflaturile dupa ortostatism prelungit, durerile de la nivelul gambelor, venele reticulare, venectaziile "in panza de paianjen".
In afara de acestea, spray-ul cu heparina sodica lipozomala este indicat in cazurile de varice, tromboflebita superficiala, in preventia tromboflebitelor profunde. Este bine de aplicat cat mai repede dupa o contuzie sau un traumatism cu edem si hematom local, in caz de luxatii, tenosinovite sau bursite, precum si dupa punctii venoase, pentru a preveni si reduce formarea hematoamelor.