Realitatea.net informeaza: Condamnatii care au primit pedepse cu executare in dosarul privatizarii ICA vor sta in urmatoarele 21 de zile in perioada de carantina, pe durata careia le vor fi studiate comportamentul si personalitatea, iar apoi se va stabili regimul de incarcerare.
Potrivit HG 1896/2006, imediat dupa ce au ajuns la penitenciar, persoanele private de libertate sunt repartizate in sectia pentru carantina si observare, scrie Mediafax. Acestea vor fi cazate separat in camere, in raport de sex, varsta, stare de sanatate, situatie juridica, natura infractiunii, precum si de alte cerinte legale, de ordine interioara sau de siguranta.
Conform articolului 77 al acestei hotarari de guvern, in perioada de carantina si observare se studiaza comportamentul si personalitatea persoanelor private de libertate, se efectueaza examene medicale, activitati de educatie sanitara, examene psihologice, se evalueaza necesitatile educationale, mediul socio-cultural de provenienta, scopul final fiind acela al "formularii diagnosticului si prognozei criminologice, precum si gradul de adaptabilitate la privarea de libertate".
"Serviciul de educatie si interventie psihosociala intocmeste si urmareste punerea in aplicare, pentru fiecare persoana privata de libertate nou-primita, planul de evaluare si interventie educativa si terapeutica, prin care se precizeaza activitatile si programele in care aceasta urmeaza a fi inclusa pe perioada detinerii, document care se completeaza si se modifica ori de cate ori este necesar", se arata in textul de lege mentionat.
In acelasi act normativ se precizeaza ca la nivelul fiecarei camere pentru carantina sunt disponibile mape documentare care cuprind, intre altele, regulile de comportament igienico-sanitar.
Imediat dupa terminarea perioadei de carantina, va fi stabilit regimul de executare a pedepsei.
UPDATE 20.14: Cinci dintre condamnatii din dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Sorin Pantis, Jean Catalin Sandu, Corneliu Popa, Flavius Adrian Pop si Vlad Nicolae Savulescu, au fost dusi la Penitenciarul Rahova, unde, dupa indeplinirea formalitatilor, vor fi incarcerati.
UPDATE ora 19.33: Dan Voiculescu a fost transportat de la IPJ Ilfov la Penitenciarul Rahova, unde va ramane cel mai probabil cel putin 21 de zile, apoi fie va fi transferat la Jilava, fie va ramane sa-si ispaseasca pedeapsa la Rahova.
UPDATE 18.45: Dan Voiculescu a fost scos incatusat din sediul IPJ Ilfov si a fost urcat intr-o masina cu care va fi dus la Penitenciarul Rahova. Dupa ce va ajunge la Penitenciarul Rahova, Voiculescu va fi dus la vizita medicala, iar ulterior ii vor fi intocmite documentele de incarcerare.
UPDATE 18.10: Cei patru condamnati care s-au predat la Politia Capitalei vor fi dusi la Penitenciarul Rahova.
UPDATE 18.02: Mandatele de arestare au ajuns la sediul IPJ Ilfov. Astfel, politistii pot sa intocmeasca documentatia necesara incarcerarii lui Dan Voiculescu si Gheorghe Muncinicopschi. Dupa intocmirea documentatiei, cei doi voi fi dusi la Penitenciarul Rahova, unde vor sta in carantina 21 zile, ulterior urmand sa se decida regimul de detentie al acestora.
UPDATE 17.38: Alti trei condamnati in dosarul ICA s-au predat la Politia Capitalei, in urma sentintei date vineri de Curtea de Apel Bucuresti. Este vorba despre Jean Catalin Sandu, Corneliu Popa si Flavius Adrian Pop.
UPDATE 17.29: Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la opt ani de inchisoare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), s-a predat la Inspectoratul de Politie Judetean Ilfov, unde a declarat, la intrare, ca este nevinovat si ca sentinta reprezinta "o mare nedreptate".
"Dumnezeu va face dreptate", a mai spus el. Intrebat daca, dupa sentinta din dosarul ICA, Romania mai poate fi numita, in opinia lui, stat de drept, Mencinicopschi a raspuns: "Nu".
Gheorghe Mencinicopschi a venit la Politie cu o sacosa si insotit de rude.
UPDATE 17.11: Sorin Pantis s-a predat la Politia Capitalei.
UPDATE: Dan Voiculescu s-a predat la sediul IPJ Ilfov si urmeaza a fi dus la inchisoare. Inainte sa fie dus la Penitenciarul Rahova, se asteapta sa ajunga toate actele. Diferiti sustinatori ai sai au ajuns la IPJ Ilfov, printre care si Mircea Badea.
UPDATE: DAN VOICULESCU a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Voiculescu a primit pedeapsa maxima, sentinta este definitiva. Judecatorii citesc acum incadrarile juridice. Instanta a dispus confiscarea unor terenuri in suprafata de aproximativ 29.000 mp si respectiv 4.450 mp, precum si confiscarea unuia dintre imobilelele din str. Garlei si a imobilului in care se afla redactia Antena 3. De asemenea, suma de 3,5 milioane de dolari a fost confiscata, iar conturile personale ale lui Dan Voiculescu au fost blocate.
Gheorghe Mencinicopschi a primit 8 ani de inchisoare cu executare. Sorin Pantis a primit 7 ani de inchisoare. Gheorghe Sin a primit 4 ani cu suspendare, fiind primul inculpat care nu are o decizie cu executare. Baciu Constantin a primit 4 ani de inchisoare cu suspendare, Gheorghe Marinescu 3 ani cu suspendare, Alexandru Petre a primit tot 3 ani cu suspendare. Flavius Pop a primit 5 ani de inchisoare cu executare.
Voiculescu a primit pedeapsa maxima prevazuta in noul Cod penal, legea mai favorabila in cazul sau. Totodata, lui Voiculescu i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani.
Prin aceasta sentinta, Curtea de Apel i-a dublat lui Voiculescu pedeapsa data de Tribunalul Capitalei la fondul procesului.
Sentinta Curtii de Apel Bucuresti va fi comunicata Tribunalului Capitalei, care va emite mandatul de punere in executare a pedepsei.
Mandatul va fi pus in aplicare de Serviciul Urmariri al Politiei. Astfel, Dan Voiculescu va fi luat de politisti de la domiciliu sau se poate preda la o sectie, urmand sa fie incarcerat.

Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la 8 ani de inchisoare

Magistratii de la CAB au majorat astfel pedeapsa de sase ani primita de Mencinicopschi prin decizia din septembrie 2013 a Tribunalului Bucuresti, care a judecat fondul cauzei.
Directorul ICA Gheorghe Mencinicopschi a fost acuzat de complicitate la infractiunea de stabilire a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a institutului, abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Sorin Pantis, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare

Magistratii de la CAB au majorat astfel pedeapsa de sase ani de inchisoare data de Tribunalul Bucuresti in cazul lui Pantis, in septembrie 2013, la fondul procesului.
Sorin Pantis a fost acuzat de complicitate la stabilirea unei valori diminuate a institutului fata de cea reala si fals in inscrisuri.
Fostul sef al ADS, Corneliu Popa, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare.
Sorin Pantis, declaratii: "Este ceva de neinchipuit, eu am aflat in timp ce eram la o adunare AGA. Exista un tribunal european care cu siguranta ne va da dreptate. Eu cred in adevar si adevarul este unul singur. Toate condamnarile sunt nedrepte, nu exista prejudiciu, totul are ca scop distrugerea lui Dan Voiculescu si ANtena 3. Victimele colaterale nu mai conteaza. Ma consider un om cinstit care este condamnat pe nedrept. Am tarie si credinta ca se va face dreptate. Adevarul nu trebuie aflat, este unul singur. Toti cei condamnati au fost condamnati pe nedrept. El trebuie demonstrat de instantele care mai pot demonstra acest lucru. ".
Mencinicopschi, declaratii: "Sunt convins ca adevarul va iesi la iveala. Este o sentinta nedreapta. Sunt impacat cu mine insumi, va spun cu toata onestitatea ca sunt nevinovat, privatizarea s-a facut legal, a fost una dintre privatizarile cele de mai succes, ca dovada Institutul nu numai ca exista, dar este unul performant. Sunt atat de linistit ca exista institutul si ce mi s-a intamplat mie, n-as vrea sa se intample niciunui roman din tara asta. Ce pot sa va spun mai mult. Sunt linistit, voi merge la puscarie, ma bucur ca familia ma intelege, ai mei stiu cine sunt, poate si altii vor sti cine sunt. Cel mai important este ca sunt nevinovat. Nu port niciun fel de ura sa u ranchiuna completului de judecata sau celor care m-au adus intr-un dosar... l-am iertat si pe domnul procuror. Va rog sa ma credeti ca va spun cu toata smerenia, eu i-am iertat pe toti".