MAGAZIN : Stiu ca nu poate exista, deci refuz sa ma uit la dovezi (Autor : DAN D. FARCAS)
Profesorul Dr. J. Allen Hynek, parintele ufologiei, scria undeva: "L-am cunoscut pe Carl Sagan. Intr-o zi am luat masa de pranz cu el si cu aceasta ocazie mi-a spus ca OZN-urile sunt un nonsens. L-am intrebat daca si-a format aceasta opinie studiind un mare numar de cazuri, iar el mi-a raspuns: 'Nu cunosc nimic despre acest subiect'. Atunci i-am spus: 'Carl, tu stii ca se presupune ca noi, oamenii de stiinta, nu comentam niciun subiect daca nu l-am studiat suficient de bine'. El a raspuns: 'Da, stiu, dar nu am timp pentru asta.'"
Exista o scurta banda desenata in care Jill Tarter, una dintre principalele personalitati ale miscarii SETI, spune: "Dar, Carl, am tot ascultat... Si nu se aude nimic"; la care figura desenata a lui Carl Sagan raspunde (reproducand o vorba deseori folosita de acesta): "Jill, sunt miliarde de miliarde...". Stanton Friedman spune ca aici e de acord cu Sagan, doar ca extraterestrii nu trimit semnale demodate radio, ci ne trimit vizitatori. Asta arata dovezile... In doar cincizeci de ani - subliniaza Friedman - tehnologiile s-au schimbat enorm. Atunci el folosea rigla de calcul si masina electrica de scris. Partizanii SETI chiar cred ca sistemele noastre tehnologice sunt compatibile, pe picior de egalitate, cu sistemele unor civilizatii extraterestre, deci ca acestea nu au mai suferit imbunatatiri de-a lungul a ceea ce ar putea fi chiar un avans de miliarde de ani?
La putin timp dupa dezbaterea radiodifuzata din 2005 dintre Seth Shostak si Stanton Friedman, ufologul Frank Warren i-a scris astronomului Frank Drake, "parintele" programului SETI, ca si multe dintre datele "solide" ale astronomiei, cum ar fi, de exemplu, planetele extrasolare (exoplanetele), planetele interstelare (sau "orfane"), gaurile negre etc., se bazeaza pe "dovezi circumstantiale". De exemplu, ideea de "planete extra-solare" este dedusa din "balansarea unei stele". Astfel de "adevaruri deduse" par sa fie acceptabile in "domeniul lor", dar astronomii nu vor aplica aceleasi reguli si in ufologie. In consecinta, Warren spunea ca ar fi interesat de comentariile lui Drake privind "metodologiile dovezilor si datelor" folosite in astronomie, si de ce aceste metodologii nu par sa fie adecvate pentru ufologie.
(Va urma)