MAGAZIN : Stiu ca nu poate exista, deci refuz sa ma uit la dovezi (Autor : DAN D. FARCAS
(Continuare)
Nave neidentificate, vanate
Warren contesta afirmatia lui Drake, conform careia niciun OZN nu a fost "inregistrat fara vreun dubiu". Au existat OZN-uri (deci "nave neidentificate") care au fost fotografiate, inregistrate video, urmarite de catre radar, deci au fost inregistrate! In plus, ele au fost urmarite de aviatia militara, americana sau a altor tari. Warren considera ca astfel ufologia a indeplinit "toate" criteriile citate de Drake pentru acceptarea unei dovezi, ba chiar unul in plus, si anume "martorii oculari". Trebuie doar sa fie examinate datele. Asta nu inseamna, desigur, ca au primit raspuns si toate intrebarile. O astfel de intrebare este, de pilda: "De ce ufologia nu se bucura de atentia pe care o merita, din partea stiintei oficiale?"
Carl Sagan scria: "In fizica, la fel ca in mai toate stiintele, nu exista adevaruri permanente, exista o serie de aproximari, tot mai apropiate, iar oamenii trebuie sa fie intotdeauna gata sa-si revizuiasca ceea ce, in trecut, a fost considerat a fi litera de evanghelie", citat cu care Warren este de acord. Dar tot Carl Sagan respingea fenomenul OZN, scriind ca "afirmatiile extraordinare necesita dovezi extraordinare". Oare ceea ce sugereaza ufologii este chiar atat de extraordinar? atat de iesit din comun? Folosind insesi instrumentele SETI ("Ecuatia lui Drake"), prin care se calculeaza numarul de civilizatii tehnologice in galaxia noastra, Warren se intreaba daca este chiar atat de iesit din comun sa presupui ca unele dintre aceste civilizatii sunt mult mai avansate decat noi si ca stapanesc tehnici care le permit calatorii interstelare sau chiar calatorii dincolo de intelegerea noastra.
Folosind ca referinta propriul nostru progres tehnologic, noi insine am progresat in cateva generatii pana la un nivel pe care stramosii nostri l-ar fi considerat "magie". El isi ruga deci interlocutorul sa se gandeasca ce ar putea fi un avans tehnologic de cateva milenii sau mai mult fata de nivelul nostru. Waren spune ca i s-a parut totdeauna ciudat ca niste oameni inteligenti admit existenta unor civilizatii extraterestre, dar sunt convinsi in acelasi timp ca acestea "trag chiulul" atunci cand vine vorba sa faca o calatorie pana pe Pamant. Deci, in timp ce cad de acord ca "exista viata din abundenta in Univers" intrebarea n-ar trebui sa fie "sunt cumva aici?", ci "de ce n-ar fi aici?" (tinand cont si de dovezile si de datele de care ufologii afirma ca dispun). Waren ii scria lui Drake ca, daca ar fi amabil, ar dori sa-i auda comentariile si gandurile privitor la ideile de mai sus si mai ales la ultima intrebare, asteaptand cu nerabdare raspunsul sau. Frank Drake nu a mai raspuns la aceasta scrisoare.