Magda Marincovici (Jurnalul National): Burtosii fumatori, expusi bolii de plaman
In cazul unei circumferinte de peste 118 cm la barbat si peste 110 la femeie, riscul de BPOC creste cu 72%
Supravegheati-va talia! Pentru a preveni multe boli cardiovasculare, unele forme de cancer, diabetul... Cercetatorii germani mai adauga un argument pentru a nu mai ezita ca, da, trebuie sa fim cu ochii pe talia noastra. Un grup de cercetatori de la Universitatea Ratisbonne (Germania) aduc probe concludente potrivit carora cu cat talia este mai mare, cu atat creste riscul de bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC). Pericolul este valabil atat in cazul fumatorilor, dar si al persoanelor care au abandonat acest viciu.
Doctorul Gundula Behrens si colaboratorii lui de la Universitatea Ratisbonne au monitorizat peste 113.000 de persoane, aproximativ zece ani, cu varste intre 50 si 70 de ani la data includerii lor in acest studiu. In privinta persoanelor participante la studiu, cercetatorii germani au fost interesati, in mod special, de dimensiunea taliei, indicele de masa corporala si timpul alocat activitatii fizice. In timpul studiului, 3.650 dintre participanti au fost diagnosticati cu BPOC, o boala severa provocata in principal de tabagism.
"Noi am observat o legatura evidenta intre dimensiunea taliei si riscul de BPOC", avertizeaza doctorul Behrens. Concret, in cazul unei circumferinte care trece de 118 cm la un barbat si 110 la o femeie, riscul de BPOC creste cu 72%. Si riscul este acelasi si la fumatori, si la vechii fumatori", precizeaza doctorul Behrens.
In aceste conditii, autorii studiului recomanda nu numai sa renutam definitiv la tigara, ci sa revenim la o talie normala. Usor de recomandat, dar greu de facut! Nu-i chiar asa, daca exista vointa si motivatie, ambele posibile in cazul persoanelor constiente de riscul major care le pandeste daca sunt burtoase si fumatoare. Solutia este chiar placuta. Facand zilnic exercitii fizice sau mergand pe jos in ritm alert, putem scapa de ambele belele: si de tigara, si de grasimea din jurul taliei. Se stie ca simptomele sevrajului, in cazul persoanelor care au luat decizia de a scapa de tigara, pot fi depasite daca sunt adoptate unele preocupari: a face sport, a citi, a face gradinarit etc.
"Practic, plamanul isi pierde din structura. Populatia afectata in proportie mai mare este oarecum diferita pe sexe. Barbatii sunt mai afectati decat femeile. In Europa prevalenta BPOC este intre 6% si 12%. La noi, se estimeaza ca este in jur de 8%. In alte tari, exista studii care arata cresteri ale acestei boli pana la 15%, dar ceea ce este foarte important este ca, in 2020, aceasta boala va fi a patra cauza de mortalitate in lume", subliniaza prof. dr. Florin Mihaltean, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. In crizele acute de BPOC, bolnavul se sufoca si trebuie transportat de urgenta la spital. BPOC evolueaza lent, dar este asociata cu multiple complicatii printre care infectii severe, rezistente la antibiotice, cancer pulmonar, afectiuni cardiace. Prof. dr. Mihaltean mai avertizeaza ca boalnavul cu BPOC este predispus la diabet zaharat, osteoporoza, depresie si anxietate.