Magda Marincovici (Jurnalul National): Virusul hepatitic A, distrus cu apa si sapun
DSP Constanta anunta ca, pana acum, calitatea apei in zona litoralului romanesc este "excelenta"
Virusul hepatitic A (VHA) nu rezista in apa foarte sarata a marii, ci in dejectiile umane, avertizeaza profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". "VHA nu pluteste singur, pentru ca, daca ar fi singur s-ar distruge. El este inchistat in dejectii umane, de aceea distrugerea este mai dificila", precizeaza prof. dr. Streinu-Cercel. Precizarile au fost formulate pe fondul unui comunicat al MAE, potrivit caruia "exista risc ridicat" ca apa Marii Negre pe litoratul bulgaresc sa fie contaminata cu VHA. Respectarea masurilor de igiena individuala, in comunitate si de pregatire a alimentelor reprezinta solutia pentru prevenirea infectiei cu virusul hepatitic A.. "Inspectia Regionala de Sanatate Varna a comunicat, la 3 iulie, ca, urmare a unor analize ale apei de mare din zona "Plaja ofiterilor-Varna" s-a constatat un rzultat nefavorabil al indicatorilor de analiza microbiologica "Escherichia coli (E-coli)" si "enterococi intestinali". Stim deja ca hepatita A este numita in mod curent "boala mainilor murdare". Preventia infectiilor cu VHA, cu E-coli" sau "enterococi intestinali, presupun: spalatul pe maini cu apa si sapun din belsug inainte si dupa masa, inainte si dupa folosirea grupului sanitar; spalatul legumelor si fructelor inainte de a le manca sau prepara; evitarea consumului de apa din surse neautorizate, de fructe de mare crude; dus dupa baile in mare.
Hepatita A este o boala infectioasa a ficatului cauzata de virusul hepatitic A, transmis prin ingerarea de alimente si apa contaminate. VHA are o perioada de incubatie intre 15 si 45 de zile. Bolnavul prezinta urmatoarele simptome: oboseala, stare de slabiciune, anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale si, uneori, febra, dureri de cap, eruptii cutanate si diaree. Dupa una-doua saptamani de la debutul bolii, poate aparea si icterul.
La infectia cu E-coli mai expusi sunt copii. Infectia se caracterizeaza prin crampe severe, diaree apoasa care poate deveni sanguinolenta, greata si varsaturi. Persistenta si intensificarea simptomelor impun consultarea de urgenta a medicului infectionist.
Directia de Sanatate Publica Constanta a anuntat ca monitorizeaza calitatea apei de imbaiere in Marea Neagra, inca din 15 mai si "pana in prezent, toate probele recoltate s-au incadrat in valoarea de referinta a standarului, in conformitate cu legislatia europeana si romaneasca in vigoare". Conform ultimului raport intocmit de specialistii DSP Constanta pentru perioada 23 - 27 iunie, calitatea apei de mare in zona Mangalia, care cuprinde statiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche, este "excelenta".
La solicitarea Ministerului Sanatatii, DSP Constanta a suplimentat recoltarea de probe de apa de mare in zona limitrofa frontierei cu Bulgaria. Astfel, o echipa de inspectori sanitari a mers pentru a recolta probe din ape marii in zonele Vama Veche, 2 Mai, Mangalia si Saturn, rezultatele urmand sa fie prezentate dupa analizarea acestora.