- Noi medicamente contra cancerelor, rezistente la terapiile cunoscute
- Studiile prezentate la conferinta American Society of Clinical Oncology (Chicago, iunie 2014) au vizat molecule noi, ce tintesc tumorile rezistente la terapiile traditionale

Cancerele avansate de plaman, al sangelui, tiroidei si ovarian, rezistente la terapiile cunoscute, au raspuns favorabil la noile medicamente, prezentate la conferinta anuala a American Society of Clinical Oncology (ASCO) de la Chicago. Unul dintre aceste medicamente a reusit sa prelungeasca durata de viata a bolnavilor de leucemie limfoida cronica, forma rezistenta la chimioterapie combinata cu anticorpi, tratament standard, administrat in cazul acestui cancer al sangelui. Noua molecula stimuleaza autodistrugerea celulelor maligne si blocheaza inmultirea lor. Agentia Americana a Medicamentului (FDA) a aprobat, la sfarsitul lui 2013, tratamentul cu acest medicament a limfoamelor rezistente si, din februarie 2014, a fost introdus in tratamentul leucemiei.
Este pentru prima data cand un medicament anticancer, administrat oral, permite o crestere substantiala a duratei de viata a acestor pacienti cu unele forme de cancer, au subliniat cercetatorii care au prezentat rezultatele studiului clinic la editia din acest an a ASCO de la Chicago. Cu ibrutinib, aproximativ 80% dintre pacienti erau inca in remisie dupa un an, adica cu doi ani mai mult comparativ cu ceea ce putem spera in cazul terapiei standard, a explicat doctorul John Byrd, profesor de medicina la Universitatea Ohio. Studiul clinic a fost efectuat pe un lot de 391 de pacienti cu varsta medie de 67 de ani. Profesorul Byrd recomanda, pe baza datelor oferite de studiu, utilizarea noului medicament ca terpaie de prima linie.
Un alt tratament conceput sa tinteasca tumora in mai multe puncte, inclusiv in capacitatea ei de a dezvolta o retea de vase de sange pentru alimentare, a permis stoparea evolutiei aproximativ un an si jumatate a cancerelor agresive de tiroida. Medicamentul a mai reusit sa reduca dimensiunea tumorii la aproape doua treimi dintre pacientii testati. Doctorul Martin Schumberger, oncolog la Universitatea Paris-Sud, care a coordonat studiul clinic de faza 3 pe un grup de 392 de pacienti, spune ca este increzator ca noul medicament (lenvatinib) va face parte din tratamentul acestui tip de cancer al tiroidei, refractar la iod radioactiv, care este eficient in majoritatea cazurilor.
Al treilea studiu clinic, prezentat, de asemenea, la ASCO 2014 de la Chicago, a vizat un medicament (cyramza) care blocheaza formarea de vase sanguiune in tumora maligna. Medicamentul este deja aprobat de FDA din februarie 2014 pentru tratamentul cancerului agresiv al esofagului. Acelasi medicament s-a dovedit eficient si in cancerul pulmonar avansat, prin prelungirea sensibila a sperantei de viata a pacientilor. Dupa aproxiamtiv zece ani, e primul tratament care imbunatateste evolutia acestui cancer printr-o terapie alternativa la chimioterapie, explica doctorul Maurice Perol, seful serviciului de oncologie toracica din cadrul Centrului de Lupta contra Cancerului diin Lyon, principalul autor al studiului. Specialistii reuniti la Chicago au subliniat ca exista numeroase categorii de molecule anticancer, fiecare actionand cu precizie, tintit tumora, pentru a bloca inmultirea si dezvoltarea celulelor maligne. Ceea ce este foarte important in conditiile in care chimioterapia traditionala reuseste doar stoparea multiplicarii celulelor si aceasta cu multiple efecte secundare. Odata cu dezvoltarea medicinei genomice, inregistrata in ultimii ani, este posibil sa se faca fata si altor cancere rezistente la tratamentele standarde, spune oncologul Gregory Masters de la Helen Graham Cancer Center Newark.