Pe una dintre cele mai inalte coline din regiunea Elberton, statul Georgia (USA), exista un imens monument din granit. Pe cele patru placi uriase de piatra care sustin piesa de varf se afla inscriptionat, in 8 limbi diferite, un MESAJ compus din 10 indemnuri adresate UMANITATII. Monumentul este recunoscut sub denumirea de Ghidul de piatra din Georgia, sau Stonehenge-ul American.

Originile acestui ciudat monument sunt invaluite in mister pentru ca nimeni nu stie identitatea persoanei, ori a grupului de oameni, care a comandat constructia lui. Tot ceea ce se stie cu certitudine este faptul ca, in iunie 1979, un strain bine imbracat a vizitat Compania de Prelucrare a Granitului din Elberton si a anuntat ca doreste construirea unui edificiu care sa transmita omenirii un mesaj. S-a prezentat ca fiind R.C. Christian, insa curand a devenit evident ca nu acesta era numele lui real. A spus ca reprezinta un grup de oameni care vrea sa ofere o directie umanitatii insa astazi, aproape doua decenii mai tarziu (1998)*, nimeni nu stie cu adevarat cine a fost R.C. Christian sau numele celor pe care el ii reprezenta. Cateva lucruri sunt evidente. Mesajul inscriptionat pe Ghidul de piatra din Georgia are de-a face cu domenii importante: limitarea cresterii populatiei Terrei, autoguvernarea natiunilor lumii, relatia omului cu natura, spiritualitatea si cautarea armoniei omului cu infinitul etc
In biblioteca publica din Elberton exista o carte scrisa de cineva care se numeste R.C. Christian. Se pare ca monumentul pe care acesta l-a comandat este in spiritul lui Thomas Paine si a filozofiei sale rationaliste (deismul).
Thomas Paine a trait intre 1737-1809. El a fost un stralucit teoretician si activist politic revolutionar, care a stimulat prin scrierile sale revolutiile americana si franceza, dar si miscarile nationale pentru obtinerea independentei din secolul al XIX-lea. Cartea sa "Epoca Ratiunii" critica religia institutionalizata si sprijina ratiunea in locul revelatiei, un punct de vedere care este, evident, impartasit de autorii Ghidului de piatra.

Mesajul Ghidului de Piatra din Georgia

1. Mentineti umanitatea sub 500.000.000 intr-un echilibru permanent cu natura.
2. Ghidul reproducerii cu intelepciune - imbunatatirea adaptarii si diversitatii.
3. Umanitate unita printr-o noua limba.
4. Folosirea pasiunii - credintei - traditiei - si a tuturor lucrurilor cu cumpatare.
5. Protejati oamenii si natiunile prin legi bune si instante drepte.
6. Lasati toate natiunile sa se autoguverneze rezolvandu-si disputele externe intr-o instanta mondiala.
7. Evitati legile marunte si oficialii nefolositori.
8. Echilibrati drepturile personale cu indatoririle sociale.
9. Castigati adevarul - frumusetea - dragostea - cautand armonia cu infinitul.
10. Nu fiti un cancer pe pamant - lasati loc naturii.

Ghidul de piatra pune acentul pe protectia naturii, anticipand miscarea de mediu (ecologista) a anilor 1990.
"Cautarea armoniei cu infinitul" reflecta aspiratia omului contemporan catre o noua spiritualitate, superioara.

Sursa : Internet