MAGAZIN : Avion rapit de extraterestri? (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Rapoarte despre dezastre evitate
Avand in vedere implicatiile evidente ale fenomenului OZN privind securitatea zborurilor, Pope crede ca mai sunt multe de facut. El anunta ca va tine o conferinta pe tema aceasta la inceputul lunii aprilie si va folosi ocazia pentru a solicita guvernului, in mod oficial, sa lanseze o ancheta publica exhaustiva in acest val de dezastre evitate in ultimul moment, inainte de a se produce o tragedie.
In cazul in care cineva ar crede ca o astfel de ancheta ar fi nejustificat de alarmista - spune Pope - ar merita sa citeasca un studiu al Ministerului Apararii, acum declasificat, privind OZN-urile, avand numele de Project Condign. Acest studiu, realizat de structurile de informatii, a fost clasificat initial "Secret, doar pentru ochi in Marea Britanie, A" si a fost elaborat intr-o perioada in care Ministerul Apararii spunea cu regularitate catre Parlament, mass-media si marele public faptul ca fenomenul OZN nu avea "nicio semnificatie pentru aparare". Raportul final al studiului avea titlul "Fenomene Aeriene Neexplicate in Regiunea de aparare aeriana a Regatului Unit" si continea doua recomandari privind implicatiile fenomenului pentru siguranta aeriana.
"FAN" - Fenomene Aeriene Neidentificate (in original UAP - Unidentified Aerial Phenomena) a fost un termen inventat ad hoc de specialistii Ministerului Apararii, pe baza faptului ca suna "mai stiintific" decat "OZN". Una dintre recomandarile proiectului Condign suna dupa cum urmeaza: "In timpul interceptarii unui FAN nu ar trebui sa fie facuta nicio manevra de evitare". O alta recomandare prevedea ca: "La altitudini mai mari, desi FAN par a fi benigne fata de traficul aerian civil, pilotii ar trebui sa fie sfatuiti sa nu faca alte manevre in afara de aceea de a plasa obiectul in spate, in masura in care este posibil".
Cele de mai sus sunt lucruri de necontestat - afirma Pope - citate nemijlocit dintr-un studiu oficial al guvernului britanic privind OZN-urile! Este incredibil, spune tot el, ca aceste dezvaluiri au fost ignorate de mass-media importanta! Valul recent de ciocniri evitate la limita poate implica tot atat de bine si prototipuri de aeronave secrete sau drone, aeromodele controlate prin radio, baloane de mare altitudine sau orice fel de alte obiecte. Este irelevant. In cazul in care este lovit un avion, va fi o tragedie. Scenariul de cosmar este un terorist care sa incerce sa doboare un avion de pasageri, deasupra unui mare oras cum ar fi Londra, cu ajutorul unui aeromodel sau al unei drone controlate de la distanta. Tehnologia exista. Asa ca hai sa nu ignoram amenintarea, doar din cauza conotatiilor cu care cultura populara a incarcat termenul de "OZN".