Magda Marincovici (Jurnalul National) : 300 de diagnostice scoase din spital. Diabetul, hipertensiune, boala cronica de rinichi, BPOC, astmul bronsic, boli urmarite de medicul de familie

De la 1 iunie, potrivit contractului-cadru privind asistenta medicala si pachetul de servicii medicale de baza, pentru 300 de diagnostice pacientii nu vor mai fi spitalizati, existand o lista a diagnosticelor pentru care se vor face internari, a anuntat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Radu Tibichi, la Forumul Medical "Ce ne aduce anul 2014. Legislatie, noutati, vesti bune sau rele". Astfel, centrul de greutate al serviciilor medicale este deplasat de la spital la ambulatoriul de specialitate.
"In legatura cu spitalul, exista o reglementare conform careia aproximativ 300 de diagnostice nu vor mai fi internabile, fiind considerate ca specializari evitabile. Totodata, va exista o lista a diagnosticelor si serviciilor care se vor face numai in spitalizare de zi si pentru care au fost stabilite tarife diferentiate. Este un sistem creat sa permita specialistilor si spitalelor sa rezolve anumite probleme in ambulatoriu", precizeaza presedintele CNAS.
Diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boala cronica de rinichi, bronhopneumonia obstructiva cronica (BPOC), astmul bronsic sunt afectiuni ce vor fi tratate si monitorizate de medicul de familie. "Noutatea este managementul de caz stabilit de medicul de familie. Sunt cinci boli cronice care vor fi monitorizate de asistenta medicala primara, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boala cronica de rinichi, BPOC, astmul bronsic, care au incidenta cea mai mare si vor avea o componenta importanta in pachetul de servicii in asistenta primara. Vom vedea in ce masura, odata cu crearea dosarului electronic de sanatate, medicii sa poata accesa datele pacientilor, fiind interconectati la acest dosar electronic si a manageria aceste cazuri pentru ca ele sa fie monitorizate in ambulatoriu si sa nu ajunga in spital", explica presedintele CNAS.
Pentru serviciile contractate de CNAS, pacientii nu trebuie sa mai achite nici un leu in plus peste contributiile stabilite. "A fost introdusa o clauza suplimentara in contractul-cadru astfel ca acest lucru sa fie intarit, iar furnizorii sunt sanctionati pentru acest lucru. La medicul de familie numarul de consultatii pe care le deconteaza casa este de 20 in medie pe zi, nu este un numar de consultatii fix pentru ca exista o periodicitate in care adresabilitatea este mai mare sau mai mica, pentru restul consultatiilor medicul de familie are posibilitatea sa si le programeze, astfel incat ele sa fie urmate de retete si bilete de trimitere decontate de casa. Practic, pacientul va fi protejat in acest sens de costuri suplimentare. Referitor la spitale tarifele care se deconteaza in sistemul spitalicesc sunt cele prevazute de contractul-cadru, iar pentru anumite conditii hoteliere care sunt peste standardul decontat se pot incasa sume pana la 300 de lei pe zi. explica presedintele CNAS. Pragul de 300 de lei a fost stabilit atat pentru spitalele publice, cat si pentru cele private.