Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata "Certitudini pentru sanatatea romanilor prin derularea Programului National de Servicii Medicale de Urgenta!", pe care o puteti citi in continuare.

Ministerul Sanatatii a alocat la data de 2 aprilie 2014, 157,8 milioane de lei pentru monitorizarea, tratamentul si ingrijirea pacientilor critici din sectiile de Anestezie - Terapie Intensiva si tot la aceeasi data a fost deblocata suma de 20 de milioane de lei pentru materiale si medicamente necesare bolnavilor diagnosticati cu infarct miocardic acut, internati in sectiile de terapie intensiva prin derularea Programului National de Servicii Medicale de Urgenta.
"Programele au fost definitivate de Comisiile de Specialitate ATI si Cardiologie impreuna cu specialistii din Ministerul Sanatatii inca de la inceputul anului. Banii de la buget au existat. Dar, in mod inexplicabil, fosta conducere a ministerului a blocat semnarea si, implicit, demararea acestor programe. Acest lucru a creat probleme in ingrijirea acestor pacienti si ingrijorare in randul personalului medical", a explicat ministrul Sanatatii.
Ce putem intelege din aceasta explicatie a ministrului Sanatatii? Intelegem ca in Romania se intampla lucruri foarte grave care afecteaza pacientii aflati intre viata si moarte, iar vinovatii se gasesc in sferele cele mai inalte ale administratiei centrale.
Ministerul Sanatatii are ca obiectiv strategic sanatatea pacientilor din Romania. E vorba de un Sistem National integrat de management al marilor urgente, pre si intraspitalicesc.
In acest sens, am initiat un proiect legislativ pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, am formulat declaratii politice privind reforma din domeniul sanatatii, am adresat mai multe intrebari si interpelari privind Strategia Nationala de Sanatate Publica, privind Situatia spitalelor din Romania si din Valea Jiului, privind Proiectul pilot referitor la modificarea statutului spitalelor sau Asigurarea cheltuielilor pentru Compartimentele de primiri urgente ale spitalelor municipale si orasenesti.
Ca senator de Valea Jiului am in colegiul pe care il reprezint, Spitalul de Urgenta Petrosani ce are o sectie externa si in orasul Petrila, Spitalul Municipal Lupeni si Spitalul Municipal Vulcan, drept pentru care sunt direct interesat pentru cetatenii din zona de finantarile din sistemul de sanatate.
Ma bucur ca, in sfarsit, am trecut de la stadiul de sperante la certitudini in cadrul sistemului sanitar, dar aceste fapte bune trebuie continuate pentru a arata grija fata de pacienti si respect fata de cadrele medicale.