- Ce este depresia?
- Depresia reprezinta o tulburare afectiva in sensul aparitiei tristetii, suferintei morale, incetinirii ideatiei si reactiilor psihomotorii asociindu-se cu anxietatea si intretinand aspectul de neputinta cu ruminatii pe tema culpabilitatii, subapreciere de sine, descurajare si tendinte suicidale.
- Cum ne putem da seama ca suferim de o depresie si ca avem nevoie de un tratament homeopat?
- Depresia se poate instala sub mai multe forme si poate avea cause diferite (endogene sau exogene).
I. Tabloul clasic cuprinde: dispozitie trista, lipsa proiectelor de viitor, dezinteres fata de orice activitate, absenta motivarii, traire prezent sub aura indoielii, a scepticismului.
II. Inhibitia psihomotorie si a gandirii.
Orice activitate este indeplinita lent si cu effort; mimica este redusa, saraca, cu un facies inghetat. Mersul e greoi.
Procesele gandirii sunt incetinite, se rezuma la propria boala, bogatia ideativa fiind redusa.
III. Anxietatea poate insoti depresia. Poate fi insotita de iritabilitate, manifestari agresive, agitatie.
IV. Simptome fizice, pot fi diverse:
parestezii;
spasme musculare;
fasciculatii musculare;
migrene;
vertij;
tulburari de tranzit intestinal;
variatii de apetit;
palpitatii;
senzatii de nod in gat;
tulburari de somn, memorie, concentrare.
De la aparitia primelor tulburari ce persista este bine ca persoana sa se adreseze medicului homeopat sau alopat, fiecare este liber sa-si aleaga calea prin care doreste sa se vindece.
- Se poate vorbi de depresie in cazul adolescentilor? Cum se manifesta ea?
- Numarul cazurilor de depresie la adolescenti a crescut alarmant in ultimul timp. Depresia poate fi psihica, somatica sau psihosomatica. La adolescenti apar mai frecvent stari de iritabilitate. Dar unii cercetatori sustin ca procesul depresiv se manifesta in trei feluri:
fantezie
expresii verbale cu vorbire fara speranta
suicid, a fi fara valoare, neiubit, neatractiv.
Este mai grava depresia tinerilor decat cea declansata la adulti sau batrani?
Din punct de vedere subiectiv depresia e mai grava la tineri deoarece forta vitala e mai mare, iar lipsa experientei de viata poate sa-i impinga la acte necugetate cu tendinta antipersonala (suicid, droguri) sau antisociala (agresiune asupra altor persoane). Poate lasa urmari pe toata viata.
Din punct de vedere obiectiv consider ca formele de depresie trebuie tratate la fel de serios si sunt la fel de grave la toate varstele.
- In ce consta anamneza homeopata?
- Anamneza homeopata este foarte vasta. Pacientul prezinta istoricul familial si personal si relateaza amanuntit starea mentala, emotionala si fizica prin care trece. Cu cat simptomele sunt mai particulare si mai putine se poate stabili mai rapid un remediu curativ simillimum. In cazul, in care simptomele sunt multe, incadrate in cazuri generale, pacientul fiind senzitiv puternic, diagnosticul diferential de remediu e mai anevoios, iar remediul prescris poate fi simile (asemanator).
- Care sunt avantajele tratamentului homeopat?
- Avantajul cel mai pretios este tratarea cauzei care a declansat suferinta.
Practic remediul homeopat este precum un program antivirus care scaneaza si deviruseaza organismul de memoria afectiunii instalate, sau pe cale de instalare trecand organismul pe un nivel superior energetic si o stare de echilibru propice confortului vietii.
- Oricine poate urma un astfel de tratament?
- Tratamentul homeopat il poate urma oricine isi poate relata suferinta, sau in cazul copiilor mici se asociaza consultul medical cu relatarea parintilor.
- De ce este important sa ne mentinem psihicul sanatos?
- As da remarcabilul si inteleptul raspuns al parintelui Arsenie Boca: "Cararea... de la carma mintii atarna ". Cum ne construim psihicul ajuta la stabilirea drumului si misiunii in viata. Iar un psihic sanatos tine de un status energetic bun, care ajuta la indeplinirea reactiilor chimice si producerea neurohormonala si enzimatica optima desfasurarii proceselor mentale corecte.
- Cum putem iesi dintr-o depresie? Ce ne ajuta cel mai mult?
- Motivatia pozitiva si misiunea in viata. De asemenea se poate apela la una din terapii sau combina: fototerapie, masaj Shyatsu, homeopatie, acupunctura, reflexoterapie.
- Care sunt remediile homeopate indicate in starile depresive?
- Simptomele fiind diverse iar stabilirea remediului facandu-se pe totalitatea simptomelor evocate este bine sa se faca o consultatie. Cele mai frecvente prescrise sunt: Natrum Muriaticum pentru depresie produsa de deceptie sentimentala. Pulsatilla dupa un eveniment ce a provocat teama de parasire.
Ignatia pentru o depresie provocata de pierderea unei persoane dragi (deces). Sepia cand exista tendinta spre izolare, asociat cu crize de furie, aversiune pentru contact fizic, duritate si raceala fata de sot si copii, dar cu plans cand isi relateaza problemele. De asemenea, sepia regleaza hormonal organismul feminin, prin stimularea energiei lojei lemn (ficat, vezicula biliara).
- Se poate trata depresia postnatala cu ajutorul homeopatiei?
- Depresia postnatala poate fi tratata cu ajutorul homeopatiei. Se identifica cauza, simptomele si se stabileste remediul care actioneaza asupra disconfortului pacientului. Un remediu des folosit este Sepia mai ales la mame care au trecut printr-un lung travaliu, sunt epuizate si prezinta aversiune pentru copilul nascut, sau sot. De aceea este importanta consultatia la medic si trebuie evitata automedicatia.
- Cum se administreaza corect remediile homeopate?
Remediile sub forma granulelor se administreaza tinanad cont de indicatiile primite de la medicul homeopat; nu se ating granulele cu mana, nu se lasa langa aparate incarcate electromagnetic. Granulele se administreaza sublingual la distanta intre mese si nu se consuma cafea,alcool , produse condimentate sau aromate pe parcursul tratamentului. Un tratament homeopat poate substitui un tratament alopat sau completa in functie de gravitate.
Cred ca un mare rol in vindecarea unui pacient ii revine acestuia prin vointa proprie , deschiderea spre comunicarea cu semenii si apelarea la specialist in momentul aparitiei unei probleme in starea de sanatate.
Dr.Iuliana Avadanei
Medicina generala
Homeopatie
Acupunctura