Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o DECLARAŢIE POLITICA intitulata
"Sustinem respectarea drepturile omului in regiunea Transnistreana", pe care o puteti citi in continuare.

Saptamana trecuta, Ion Iovcev, Directorul Liceului cu predare in limba romana "Lucian Blaga" de la Tiraspol, contabila si soferul institutiei au fost retinuti de structurile de forta transnistrene.
Directorul Liceului a fost arestat dupa ce ridicase, legal, de la Ministerul Educatiei al Republicii Moldova, bani pentru plata datoriilor institutiei la chirie si utilitati, precum si pentru salariile profesorilor. Suma, in valoarea de 114.000 lei, a fost confiscata, ca fiind moneda straina nedeclarata. De asemenea, au fost confiscate stampila si automobilul institutiei. In plus, Directorul Liceului risca o amenda in valoare de la 10.000 pana la 100.000 de lei.
Am primit cu ingrijorare aceasta stire cautand motivul pentru care s-a recurs la o asemenea fapta. Dincolo de alte situatii precedente din Transnistria, putem afirma clar si raspicat: aici nu se respecta drepturilor omului, nu se respecta dreptul fundamental la educatie in limba oficiala a Republicii Moldova - limba romana! Situatia nu este noua, fiind cunoscuta si de catre Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si de catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO).
Cetatenii din Transnistria sunt cetateni ai Republicii Moldova, stat care se apropie cu pasi repezi de Uniunea Europeana. Alegerea pe care au facut-o moldovenii, si anume, parcurgerea drumului european al integrarii, trebuie respectata. Abuzurile administrative si amenintarile la adresa celor 8 scoli cu predare in limba romana trebuie sa inceteze. Autoritatile autoproclamate de la Tiraspol trebuie sa respecte dreptul fundamental la educatie in limba materna.
Din pacate, situatia din Transnistria devine din ce in ce mai grava. De data aceasta afecteaza copii, parinti, cadre didactice, intregul proces educational. Actiuni represive precum cea de saptamana trecuta lovesc in scoala romaneasca, in viitorul nostru, in "eroii neamului, aparatori ai limbii romane". Din 850 de elevi mai invata la acest liceu 150 care continua sa creada in Romania, in limba romana.
Este regretabil ca, in secolul XXI, asistam la batjocorirea unor oameni care se ocupa cu educatia noilor generatii. Este umilitor faptul ca elevilor li se confisca dreptul de a invata in limba lor materna. Oameni precum Directorul Liceului "Lucian Blaga" sunt pedepsiti pentru ca au curajul sa vorbeasca si sa-i invete pe elevi in limba romana. Dand dovada de patriotism, Ion Iovcev reprezinta pentru multi dintre noi un exemplu de curaj si vointa si pentru aceasta trebuie felicitat!
Parlamentul Romaniei are obligatia de a-i sustine pe cei care au curajul sa lupte pentru limba romana. Trebuie sa pledam pentru respectarea drepturilor cetatenilor din Transnistria.
Consider ca in Parlamentul Romaniei, ar trebuie sa adoptam un document de sustinere pentru cetatenii din Transnistria. Noi trebuie sa solicitam incetarea abuzurilor si presiunilor la adresa scolilor cu predare in limba romana din regiune. In calitate de co-presedinte al Comisiei Comune pentru Integrare Europeana dintre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Republicii Moldova, voi milita pentru respectarea drepturilor omului si pentru accesul liber si neingradit la educatie.
In Transnistria este nevoie de o atentie speciala, trebuie continuate monitorizarea si facilitarea negocierilor, trebuie aparat dreptul la educatie al elevilor din scolile cu predare in limba romana. Fac un apel catre institutiile internationale sa intervina de urgenta pentru respectarea drepturilor omului si pentru protejarea libertatii educatiei.